Ungdomens hus tar nya tag

I kväll öppnar Ungdomens hus på nytt i Kalix. Konceptet är aktiv medverkan.

AKTIVITETSHUS. Nya Ungdomens hus ska fyllas av aktiviteter. Jim Broström, Kjell Tuvemyr, Åsa Morin och Jannie Johansson är redo att ta sig an uppgiften.

AKTIVITETSHUS. Nya Ungdomens hus ska fyllas av aktiviteter. Jim Broström, Kjell Tuvemyr, Åsa Morin och Jannie Johansson är redo att ta sig an uppgiften.

Foto: Britt-Louise Spets

Kalix. 2011-02-17 06:00

Hösten 2007 invigdes Ungdomens hus i källaren på Folkets hus. Tre år senare stängdes portarna - verksamheten visade sig inte fungera. Ett samarbete med Café Lyktan som inleddes förra året visade sig desto mer lyckat.

Nu har fritids- och kulturförvaltningen bestämt sig för ett omtag med ett Ungdomens hus i tidens anda. Borta är tanken på att ungdomar bara ska sitta och hänga i lokalerna, i stället är det aktiviteter som gäller.

-  Historiskt sett har fritidsgårdar setts som en plats för att få bort buslivet på gatorna, så är det inte i dag, säger Jim Broström, ansvarig för Kalix preventionsprojekt.

Egen drivkraft
I det nya konceptet ges ungdomarna möjlighet att aktivt ta del av fritids- och kulturaktiviteter, men även att skapa sin egen sysselsättning.

Det tidigare fiket försvinner till förmån för Café Lyktans lokaler. En plats som under Ungdomens hus tidigare period visade sig locka fler ungdomar än lokalen i Folkets hus.

-  Unga människor har en drivkraft och en vilja, det vill vi plocka fram. De som bara vill hänga framför en dator eller ligga i soffan kan göra det hemma, säger Åsa Morin.

Fritidsgårdar har många gånger varit ett alibi för kommunerna att de gör något för ungdomar, idag krävs det mer, enligt Jim Broström.

-  Ungdomar är människor fyllda med resurser, det vill vi ta vara på, säger han.

Och vill ungdomarna genomföra någon egen aktivitet får de hjälp med det. Jannie Johansson och Kjell Tuvemyr ska jobba med ungdomarna. Verksamheten har öppet torsdag- och fredagkvällar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om