Tre skolor läggs ner vid årsskiftet

Efter två timmars debatt stod det klart. Skolorna i Gammelgården, Risön och Pålänge läggs ned vid kommande årsskifte. Ytterbyns skola blir däremot kvar.

HELHETSSYN. Att ta beslut om skolnedläggningar är aldrig lätt men som politiker måste man ta hänsyn till helheten, ansåg kommunalråden Kenneth Sandberg (MP) och Ellinor Söderlund (S).

HELHETSSYN. Att ta beslut om skolnedläggningar är aldrig lätt men som politiker måste man ta hänsyn till helheten, ansåg kommunalråden Kenneth Sandberg (MP) och Ellinor Söderlund (S).

Foto: Britt-Louise Spets

Kalix. 2011-06-08 06:00

Beslutet togs vid tisdagens kommunfullmäktige efter en två timmar lång debatt. Kalixpartiet, Moderaterna och Folkpartiet yrkade på en återremiss av ärendet. Erik Söderlund, (oberoende) krävde att hela förslaget skulle avslås.

- Om vi lägger ned kommer det att ge en negativ påverkan på kommunens infrastruktur och även bidra till att kommunen tappar i attraktionskraft. Inom nio år har vi lagt ned sju skolor. Nu sätter vi stopp för den här mandatperioden, tyckte han.

FP och M ville återremittera frågan på grund av att kommunstyrelsen beslutade att undanta Ytterbyns skola från barn- och utbildningsutskottets ursprungsförslag. Därmed föll kraven på kvalité och långsiktighet som kommunfullmäktige ställde på skolutredningen när den skulle inledas, anser FP:s gruppledare, Rickard Mohss.

-  Grundförslaget finns inte kvar. Nu ställer man byarna mot varandra istället för att ta hänsyn till kvalité och långsiktighet, säger han.

Ett misslyckande
Stig Carlsson (S) konstaterade att en återremiss enbart bidrar till att förlänga processen och den pina som redan råder.

-  Som politiker måste jag ta ansvar för helheten. Nu måste vi ge föräldrarna och skolan lugn och ro, tyckte han.

Inför valet lovade MP i sitt lokala partiprogram att alla skolor skulle vara kvar.

-  För mig som miljöpartist är det här ett misslyckande men vi måste ta ansvar för helheten. Det finns en bortre gräns för hur mycket pengar vi kan stoppa in i skolan, säger han.

Extra kostnad
Att behålla Ytterbyn innebär en extra kostnad på två miljoner kronor, enligt Charlotte Sundkvist, tillförordnad skolchef. Det är det värt, anser kommunalrådet, Ellinor Söderlund (S).

-  Ytterbyn har ett stabilt underlag. Om man skjuter till två miljoner kronor så tummar vi inte på kvalitén, anser hon.

Frågan om återemittering röstades ned till förmån för kommunstyrelsen förslag. Därmed utökas antalet nedlagda skolor under en dryg tioårsperiod från sju till tio, vid årsskiftet. Kvar utanför centralorten blir sedan endast skolorna i Sangis, Töre och Ytterbyn - i kommunal regi. Som Kuriren tidigare rapporterat har Norrskenets friskola fått förfrågningar från både Risön och Pålänge om övertagande av verksamheten.

Senast före vårterminen 2012 ska nedläggningarna vara genomförda.

Det innebär att:

Undervisningen i Pålänge klass F-6 flyttas till Innanbäckens skola

Gammelgårdens elever klass F-6 flyttas till Centrumskolan

Risöns elever klass F-6 flyttas till Näsbyskolan

Förskoleverksamheten organiseras av barn- och utbildningsutskottet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om