Töre deltidsbrandkår blir kvar

Töre deltidsbrandkår blir kvar men i förminskad styrka. Därmed är förslaget på räddningsvärn borta.

HALVNÖJD. Bättre med två deltidsbrandmän per grupp i Töre än med en och ett räddningsvärn, anser Erik Ström. Men helt nöjd är han inte.

HALVNÖJD. Bättre med två deltidsbrandmän per grupp i Töre än med en och ett räddningsvärn, anser Erik Ström. Men helt nöjd är han inte.

Foto:

Kalix. 2011-10-20 06:00

Som Kuriren tidigare rapporterat riskerade Töre deltidsbrandkår att läggas ned och ersättas av ett förstärkt räddningsvärn byggt på frivillighet och med endast en person i beredskap, så kallad FIP första insatsperson.

Förslaget fick kritik från såväl företrädare för företagarna i Töre som kommunens deltidsbrandmäns fackliga företrädare, Erik Ström.

Förändringarna skulle, enligt honom, innebära försämringar för alla i form av långa insatstider för dem som behöver hjälp och sämre arbetsmiljö för personalen.

Tog till sig
Samhällsbyggnadsnämnden tog till sig av de synpunkter som framfördes och beslutade att i stället föreslå en minskning från tre till två deltidsbrandmän per grupp.

Kommunfullmäktige gick på samma linje och därmed blir deltidbrandkåren kvar om än med minskade resurser.

- Jag är halvnöjd. Två personer är i alla fall bättre än en. Nu kan vi ge första hjälpen vid trafikolyckor och förbereda insatser vid till exempel villabränder i väntan på förstärkning, säger Erik Ström.

Ett avbräck
Vid Kalix räddningstjänst försvinner en deltidstjänst på grund av sparkraven. Sammantaget innebär neddragningarna ett avbräck för hela Kalix kommuns räddningstjänst, anser Erik Ström.

-  En deltid färre i Kalix gör att man måste förlita sig på frivillighet från de som inte är i beredskap. Men om det inte fungerar kan vi inte förstärka med extra fordon. Det är beklämmande men kommunen måste spara pengar så det är bara att acceptera, säger Erik Ström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om