Svagt stöd för sjukhuset i östra Norrbotten

En fungerande primärsjukvård och vårdcentral är viktigare än Kalix sjukhus för de socialdemokratiska kommunalråden i Övertorneå och Överkalix.

OSÄKRA. Övertorneås kommunalråd Roland Kemppainen (S) och kommunalrådet Birgitta Persson (S) från Överkalix är ännu inte redo att ge sitt fulla stöd för Kalix sjukhus. Till höger Kalix kommunalråd Ellinor Söderlund (S).

OSÄKRA. Övertorneås kommunalråd Roland Kemppainen (S) och kommunalrådet Birgitta Persson (S) från Överkalix är ännu inte redo att ge sitt fulla stöd för Kalix sjukhus. Till höger Kalix kommunalråd Ellinor Söderlund (S).

Foto: Sanna Wikström

Kalix. 2012-01-12 06:00

Vid tisdagens stormöte om Kalix sjukhus fanns kommunpolitiker, landstingspolitiker samt de två kommunalråden från Övertorneå och Överkalix på plats. Men varken Birgitta Persson eller Roland Kemppainen var redo att ge sitt fulla stöd för sjukhuset.

- För oss är det viktigast med en bra primärvård och en vårdcentral, säger Roland Kemppainen.

Att Övertorneåborna tvingas att åka långa sträckor om operation i Kalix försvinner är däremot inte bra, anser han.

- Ingen ska behöva åka långt men jag vet för lite kring det här för att uttala mig, jag måste få mer information, säger han.

Går på ett ut
Att åka till Kalix sjukhus eller till Sunderbyn går på ett ut för Överkalixborna, anser Birgitta Persson.

- För oss yngre är det lika lätt att åka till Sunderbyn. Många äldre uttalar däremot sitt stöd för Kalix och visst är det bra om man kan behålla operationsverksamhet på flera platser, men det får inte innebära att man tummar på kvalitén bara för det, säger hon.

Även Haparandas kommunalråd Gunnel Simu (S) sätter en bra vårdcentral som viktigast.

- Vi har fått en förfrågan från Kalix om att stötta dem i det här, men vi ser det som viktigast att vi har en stark vårdcentral, uttalade hon till Kuriren i november förra året.

Burop
Birgitta Persson efterlyser ett länsperspektiv i stället för det lokala perspektiv som nu råder, enligt hennes uppfattning. Landstingspolitiker Mattias Andersson (M) som fanns på plats vid stormötet är av samma åsikt.

- Kalix sjukhus är oerhört kostnadseffektivt och bra för hela länet, inte bara för Kalixborna. Börja där för att försöka få med resten av Norrbotten att säga nej till förslaget ur ett länsperspektiv, löd hans råd.

Landstingspolitikern och Kalixbon, Agneta Lipkin (S) möttes av burop när hon uttalade:

- Det är klart att vi jobbar för att det ska bli så bra som möjligt för Kalixborna och för norrbottningarna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om