Studiecirkeln blev en konstnärlig resa

En studiecirkel blev inkörsporten till en upptäcksfärd inom akvarellmålningens teknik. Nu är det dags för utställning.

HÅRTORK. Kristina Ekholm blåste ut färgen med en hårtork och plötligt bildades ett mönster liknande videkissar. Tavlans titel - Sov du lilla vide ung.

HÅRTORK. Kristina Ekholm blåste ut färgen med en hårtork och plötligt bildades ett mönster liknande videkissar. Tavlans titel - Sov du lilla vide ung.

Foto: Britt-Louise Spets

Kalix. 2011-06-23 06:00

Det hela började med en studiecirkel i akvarellmålning för nio år sedan. Ledare var Kristina Ekholm och tre av deltagarna var Åke Bergbäck, Alvar Stridfeldt samt Gun Isacsson. För två år sedan bildade de fyra en fristående grupp som träffas varje lördag för att måla och inspirera varandra. Timmarna går snabbt och de präglas av både total tystnad och livliga samtal.

-  Alla är inne i sitt eget skapande men sedan pratar vi och kritiserar varandras målningar, det är vår styrka, säger Kristina Ekholm.

Mycket glädje
En teckningstävling som 14-åring är det närmaste 74-åriga Åke Bergbäck har kommit målandet fram till hans pensionering då han kom i kontakt med Kristina Ekholm. Alvar Stridfeldt, 72 år, ritade med tusch som tonåring, men inte mer. Nu har de lärt sig att akvarelltekniken innebär oförutsägbara slutresultat.

- Oftast blir det inte som man tänkt sig från början. När man jobbar med vatten händer det saker hela tiden, säger Alvar Stridfeldt.

Nu är han redo att ställa ut sina alster i Kalix konsthall tillsammans med sina kamrater. På måndagskvällen väntade deras första vernissage. Åke Bergbäck var förväntansfull.

-  Det blir spännande. Visst vore det roligt om någon ville köpa en tavla men det viktigaste är att besökarna känner av den glädje vi har känt, när de betraktar våra tavlor, säger han.

Utställningen pågår till och med den 1 juli.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om