Ny teknik skapar roligare pluggande

Undervisning via Skype och datorer i stället för traditionella skolböcker. På Manhemsskolan är det ny teknik som gäller.

FÖRDELAR. Läraren Susanne Larsson ser bara fördelar med datorer i undervisningen. Rektor Ingegerd Dahlgren och IKT pedagog Elisabeth Karlsson är av samma uppfattning.

FÖRDELAR. Läraren Susanne Larsson ser bara fördelar med datorer i undervisningen. Rektor Ingegerd Dahlgren och IKT pedagog Elisabeth Karlsson är av samma uppfattning.

Foto: Britt-Louise Spets

Kalix. 2012-03-28 06:00

För två år sedan fick varje elev på Manhemsskolan en egen dator till sitt förfogande. Syftet var att utveckla arbetsformer och metoder som ökade lusten till lärande vilket i slutänden skulle bidra till bättre resultat. Lärarna utbildades och sedan dess har undervisningen med hjälp av datorer utvecklats. Idag kan lärare och elever hålla kontakt med varandra utan att de finns på plats i skolan. Via programmet Skype kan man ansluta sig för videosamtal och ta del av kommunikation och information. Även vid genomgångar inför ett nytt arbete är Skype ett bra hjälpmedel, enligt Susanne Larsson, lärare i klass åtta.

-  Skype ersätter aldrig den fysiska kontakten i klassrummet, men det är ett bra komplement, säger hon.

Fortfarande används de traditionella läroböckerna även om datorerna allt mer tar över papperets, pennans och böckernas betydelse.

-  Fördelen är att det finns så många olika sätt att lära sig på och det är mer varierande än att sitta och skriva i en bok, säger Adam Strömbäck, elev i klass åtta.

Större intresse
Datorerna används även inom både matematik samt språk- och naturorienterade ämnen.

-  Inom NO sker hela tiden ny forskning och böcker blir snabbt inaktuella. Via datorn får eleverna alltid färsk information och det är en fördel, säger Susanne Larsson.

Satsningen på datorer kostar 1,5 miljoner kronor per år. Elevernas resultat måste ses på lång sikt, enligt rektor Ingegerd Dahlgren.

-  Vi har inget konkret resultat ännu men däremot syns ett betydligt större intresse för skolarbetet. Elevernas kunskaper stärks av att jobba med ny teknik, säger hon.

Arbetet på Manhemsskolan har uppmärksammats i länet. På torsdag väntas besök från åttiotalet pedagoger, skolledare och skolpolitiker i länet som vill ta del av deras arbete.

-  För skolan gäller det att leva i nuet och där har vi kommit långt. Det känns roligt att få dela med sig av kunskaperna, säger Ingegerd Dahlgren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om