Inga signaler om att skog skulle bevaras

Är skogen i Furuhedsområdet värdefull borde länsstyrelsen ha vetat det, men de har inte haft något att erinra.

Kalix. 2012-02-29 06:00

Det säger Anders Ökvist, planingenjör vid samhällsbyggnadsförvaltningen, med anledning av Skogsstyrelsens kritik mot byggplanerna som berör skogområdet.

På måndagen uttalade Svante Larsson, distriktschef för Skogsstyrelsen östra Norrbotten, kritik mot Kalix kommuns planerade förändringar av Skolgatans sträckning vilket påverkar ett 200 år gammalt skogsområde samt mot byggnationerna av nya elevhem intill Furuhedsplan.

Nyckelbiotop
Skogsområdet är enligt Svante Larsson klassat som nyckelbiotop på grund av dess höga ålder och specifika markförhållanden, samt som tätortsnära skog med höga sociala värden. Försvinner skogen mister allmänheten en grön lunga i centralorten, enligt Svante Larsson.

Han hade velat att kommunen hade tagit kontakt med Skogsstyrelsen för samråd inför den nya detaljplanen, även om Skogsstyrelsen inte är sakägare avseende stadsplanerade områden.

- Vi är en skoglig myndighet och hade gärna sett att vi hade fått ta del av materialet ändå, säger han.

Anders Ökvist är förvånad.

Inga signaler
- Vi pratar med Skogsstyrelsen när vi planlägger utanför samhället men inom detaljplanelagt område är det länsstyrelsen vi kommunicerar med, säger han.

De nya detaljplanerna har stöd i förslaget till ny fördjupad översiktsplan för Kalix centrum som varit ute på samrådsremiss i slutet av förra året.

- Där har det inte framkommit några signaler från länsstyrelsen om att det aktuella området skulle vara ett bevarandevärt skogsområde, säger Anders Ökvist.

Om skogsmarken är värdefull borde Skogsstyrelsen meddela det till länsstyrelsen som bevakar och samordnar statliga intressen, anser Anders Ökvist.

Förslaget till ny detaljplan finns utställt hos Kalix kommun till och med den 9 mars.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om