Hög häck nära orsaka olycka

I sista stund hann Leif Johansson bromsa in för två barn som lekte i en gatkorsning, skymda av en förvuxen häck. Han krävde åtgärder från kommunen - men inget har hänt.

SKYMMER. Kommunen måste göra något åt den skymda sikten innan en olycka händer, anser Leif Johansson.

SKYMMER. Kommunen måste göra något åt den skymda sikten innan en olycka händer, anser Leif Johansson.

Foto: Britt-Louise Spets

Kalix. 2011-08-03 09:54

Händelsen inträffade för tre veckor sedan. Leif Johansson som bor på Näsbyn var på väg med sin bil. När han skulle runda en kurva i villaområdet tog han det extra försiktigt på grund av vetskapen om den häck som brett ut sig mot gatan och bidrar till en rejält skymd sikt. Trots det var det nära att olyckan hände. Bakom kurvan lekte två små barn. Han hann få stopp på bilen i sista stund.

-  Det var omöjligt att se barnen på grund av att häcken skymde sikten. Och så har det varit länge, jag bara väntar på att olyckan ska vara framme, säger han.

Leif Johansson anmälde problemet till samhällsbyggnadsförvaltningen. Stig Eriksson, driftledare för gator och VA i Kalix kommun besökte platsen men Leif Johansson är inte nöjd.

-  Jag har inte hört något sedan dess. Det är märkligt att inget händer trots att man anmäler en fara. Jag vet att det finns reglerat i lagen hur en häck får växa och hade åtminstone förväntat mig att få ett svar om vad som ska ske, säger han.

Inte akut
Enligt Stig Eriksson är inte situationen så akut att det krävs omedelbara åtgärder av häckens utbredning. Han håller med om att den har vuxit ut för mycket.

-  Grenarna hänger ut men inte över en trottoar utan över ett vägområde med kantsten. Enligt min bedömning krävs det inte några akuta åtgärder. Vi kan ta tag i det här till hösten eller våren då häcken inte är i tillväxt, säger han.

Utöver plan- och bygglagens reglering har en del kommuner även egna lokala föreskrifter. I Kalix saknas det.

-  Vi har ingen föreskriven policy, det är plan- och bygglagen som gäller, säger Per Nilsson, utredningsingenjör vid samhällsbyggnadsförvaltningen.

Plan- och bygglagen

paragraf 17 Tomter skall, oavsett om de har tagits i anspråk för bebyggelse eller inte, hållas i vårdat skick. De skall skötas så att betydande olägenheter för omgivningen och för trafiken inte uppkommer och så att risken för olycksfall begränsas. Byggnadsnämnden kan besluta att plantering skall utföras och att befintlig växtlighet skall bevaras.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om