Grannsamverkan växer i Kalix

Projektet Grannsamverkan växer i Kalix. Nu bidrar också boende i lägenheter och på landsbygden till en ökad trygghet.

NÖJDA. I våras väcktes tanken på Grannsamverkan i Törbäle. Nu är den förverkligad bland annat med hjälp av närpolis Gunnar Witte. Till vänster Lennart Wester, ordförande i byns intresseförening samt kontaktombudet Esko Petäjäjärvi.  Foto: Kjell Hedlund

NÖJDA. I våras väcktes tanken på Grannsamverkan i Törbäle. Nu är den förverkligad bland annat med hjälp av närpolis Gunnar Witte. Till vänster Lennart Wester, ordförande i byns intresseförening samt kontaktombudet Esko Petäjäjärvi. Foto: Kjell Hedlund

Foto: Kjell Hedlund

Kalix. 2011-11-09 06:00

För två år sedan inledde Villaägarna projektet Grannsamverkan inom ett område på Djuptjärn. Nu har det utökats till tre områden, varav ett finns i fem hyresfastigheter på Näsbyn och det andra i Törböle. Grannsamverkan innebär att grannarna tillsammans håller koll på vad som sker i området. Och upptäcks något misstänkt finns ett huvudkontaktombud som Villaägarna har utsett. Ombudet kontaktar i sin tur polisen som har huvudansvaret.

-  Kontaktombuden ska inte agera poliser. Det här handlar om att grannar hjälper varandra för att skapa ett tryggare boende, säger Kenth Strandberg, ordförande för Villaägarna och huvudkontaktombud för Grannsamverkan.

Inte minst i tider då villainbrotten ökar fyller Grannsamverkan en viktig funktion. Det handlar om enkla saker som att till exempel meddela om man åker bort, att tömma varandras brevlådor, att skotta snö eller klippa gräset när det behövs. För två månader sedan inleddes projektet i byn Törböle med drygt 50 invånare. Det är inte så vanligt att byar deltar så det känns bra, konstaterar, Kenth Strandberg.

Lennart Wester är ordförande i Törböle intresseförening.

-  I dag sker inbrott överallt. Därför känns det bra att starta upp för att mota Olle i grind, säger han.

Så snart någon anmäler sitt intresse hålls ett informationsmöte där närpolis Gunnar Witte och Kenth Strandberg deltar. Därefter utses kontaktombuden som utbildas via polisens informationsmaterial.

-  Uppdraget är inte betungande. Jag hoppas att grannsamverkan växer, säger Kenth Strandberg.

Grannsamverkan är ett landsomfattande projekt som sker i samverkan mellan Polisen, Brottsförebyggande rådet, Svenska stöldskyddsföreningen, försäkringsbolag och Villaägarna.

I Kalix ingår även Folksam samt Kalix kommun

Totalt finns 15 kontaktombud i Kalix

Utöver boende i Riksbyggens lägenheter på Näsbyn deltar även hyresgäster i Kalixbos hyresfastigheter på Djuptjärn

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om