Framtida museum på agendan

Kommunens framtida museiverksamhet stod på agendan vid onsdagens fritids- och kulturnämnd. -  Äntligen aktualiseras frågan, säger kultursamordnare Åsa Morin.

BRA EXEMPEL. Lycksele kommun satsar i år 6,4 miljoner kronor på ett pedagogiskt museum. De är ett bra exempel på hur man kan jobba, anser Åsa Morin och Lena Bäckström.

BRA EXEMPEL. Lycksele kommun satsar i år 6,4 miljoner kronor på ett pedagogiskt museum. De är ett bra exempel på hur man kan jobba, anser Åsa Morin och Lena Bäckström.

Foto: Britt-Louise Spets

Kalix. 2012-02-23 06:00

Tiden med att bara ställa ut föremål för beskådan är förbi. Nu handlar det allt mer om att använda föremålen pedagogiskt. Det förklarade Åsa Morin för fritids- och kulturnämndens ledamöter på onsdagen.

Tillsammans med kulturassistent Lena Bäckström har hon tagit fram olika utställningsalternativ för de 2.500 museiföremål som i dag ligger dolda i Folkets hus källare. En kulturskatt som Åsa Morin nu hoppas ska komma till gagn för alla Kalixbor och inte minst för barnen.

-  I dag är den pedagogiska verksamheten A och O för att driva museum. Jag anser att vi ska jobba med barnen så de lär sig mer om sin egen historia via föremålen. I 30 års tid har vi misslyckats med det, säger hon.

Att jobba pedagogiskt kräver utrymme. I de alternativ som tagits fram finns fastigheten som inhyser Kupans lokaler, konsthallen i Folkets hus som i så fall skulle delas med de konstföreningar som nyttjar hallen i dag. Kamlungegården intill Englundsgården är ett annat alternativ, nackdelen är att den är trång och att den inte lämpas för året runt verksamhet.

Vill ha besked
Vidare finns möjligheter att ställa ut föremål i glasmontrar på olika platser i kommunen.

-  Nu är det viktigaste att politikerna bestämmer vad de vill med museiverksamheten, därefter får man fatta beslut om vad som ska hända med föremålen, säger Åsa Morin.

Museets verksamhet berör alla förvaltningar, anser Håkan Nyman (S) som vill att Åsa Morin och Lena Bäckström redovisar sin utredning för samtliga förvaltningschefer och kommunalråden. Vilket också nämnden beslutade. Vidare beslutades att en djupare studie av Kamlungegårdens möjligheter att byggas om till året runt verksamhet ses över. Allt enligt ett förslag av Håkan Nyman.

-  Jag hoppas att det blir ett beslut för pedagogisk verksamhet med en specifik budget som vi kan jobba utifrån, säger Åsa Morin.

Det slutgiltiga beslutet fattas av kommunfullmäktige.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om