"Efter midsommar small det bara till"

Solens frikostighet har inneburit rekordtillströmning av besökare till östra Norrbottens campingplatser.

LYCKAT. Vackert väder i kombination med ordning och reda är ett lyckat koncept, konstaterar Mats Weiberg, ny arrendator vid Seskarö camping tillsammans med Anders Nilsson.

LYCKAT. Vackert väder i kombination med ordning och reda är ett lyckat koncept, konstaterar Mats Weiberg, ny arrendator vid Seskarö camping tillsammans med Anders Nilsson.

Foto: Britt-Louise Spets

Kalix. 2011-08-09 06:00

Statistiken för årets campingsäsong är inte klar men en rundringning från Kuriren till några av östra Norrbottens campingvärdar visar på en positiv trend avseende andelen besökare.

-  Det här är det bästa året under de tio år jag har hållit på med camping. Vi har ökat med 20 procent under juli månad, säger Lennart Jönsson, vid Töre camping.

Vid Frevisörens camping i Båtskärsnäs är trenden densamma.

-  Vi har nog haft den bästa sommaren i Frevisörens historia. Antalet gästnätter har ökat från 35.000 under tidigare år till 44.000 i sommar, säger ägaren Ove Forslund.

I Kalix fylldes campingen redan två veckor tidigare än förra året.

-  Direkt efter midsommar small det bara till, sedan dess har det varit fullt i stort sett varje natt fram tills förra veckan, uppger Sandra Bergström, verksamhetsansvarig vid Kalix camping.

Ordning och reda
I Kukkola ligger siffrorna på samma nivå som förra året. I Pajala uppskattas ökningen till fyra procent och i Överkalix ökade andelen gästnätter med 72 stycken i jämförelse med juli 2010. Som Kuriren tidigare berättat har Övertorneå camping också haft ett uppsving under sommaren.

I våras tog Mats Weiberg och Anders Nilsson över arrendet vid Seskarö camping. De har ingen tidigare statistik att jämföra med, men i förhållande till deras egna uppsatta mål är de nöjda.

-  Det har blivit betydligt bättre än vad vi hade kunnat drömma om. Stugorna har varit fullbelagda med undantag för något dygn och uppskattningsvis har 80 procent av husvagnsplatserna varit uthyrda, säger Mats Weiberg.

Det vackra vädret är den största bidragande orsaken till uppsvinget - det är alla överens om.

-  Visst har vädret varit ett dragplåster, men vi har också satsat på ordning och reda. Det är viktigt att gästerna är nöjda, säger Mats Weiberg.

Turismen i Norrbotten är på stadig frammarsch enligt statistik från Tillväxtverket.

Antalet gästnätter har ökat med 4,1 procent det senaste året jämfört med hela landet där ökningen är 2,7 procent.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om