Dags för lärarbevis

Nu är det dags för alla lärare att ansöka om lärarlegitimation, Ett kvalitetsbevis som krävs från och med nästa sommar.

Kalix. 2011-08-03 06:00

Från och med den 1 juli 2012 krävs det lärarlegitimation för att få fast anställning som lärare. För att få ut legitimationen krävs en ansökan till Skolverket som bedömer lärarnas behörighet. För lärare som saknar behörighet inom vissa ämnen finns möjligheter till komplettering via statens försorg, Lärarlyftet två.

-  Kravet på lärarlegitimation är bra och det är positivt att staten går in och stöttar den här fortbildningen, säger Charlotte Sundkvist, tillförordnad skolchef i Kalix.

94 procents behörighet
I Kalix kommun finns cirka 125 anställda lärare, enligt Charlotte Sundkvist.

-  Enligt Skolverkets statistik har vi 94 procents behörighet bland våra lärare, det är en hög siffra och jag vet att många som saknar behörighet vill komplettera den, säger hon.

Lärare utan legitimation får sätta betyg och ansvara för undervisning fram till den 1 juli 2015, förutsatt att avtal om anställning har ingåtts före 1 juli 2011. Efter den 1 juli 2015 krävs däremot legitimation.

Det finns två typer av legitimation: Lärarlegitimation och Förskollärarlegitimation

Av legitimationen kommer att framgå vilken behörighet läraren respektive förskolläraren har, det vill säga i vilken skolform, i vilka ämnen, i vilka årskurser i grundskolan den legitimerade läraren eller förskolläraren får undervisa.

Lärare med lärarexamen som undervisar i ämnen de inte är behöriga i och som har anställning utan tidsbegänsning har möjlighet att delta i Lärarfortbildningen.

Den som blivit klar med sin lärarutbildning eller förskollärarutbildning efter den 1 juli 2011 kan ansöka om legitimation först efter en obligatorisk introduktionsperiod på minst ett år

Några lärare är tillsvidare undantagna kravet på legitimation:

Modersmålslärare

Yrkeslärare i gymnasieskolan och komvux

Lärare i vuxenundervisning (individuella kurser eller orienteringskurser i kommunal vuxenutbildning)

Waldorflärare i fristående Waldorfskolor

Lärare i vissa två-språkiga skolor

Källa: Skolverket.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om