Byhistoria på pränt

Efter drygt tre års idogt arbete ger Bondersbyns hembygdsförening ut boken Svunna tider vid älven.

VIKTIGT. "Om man inte skriver ned historien riskerar mycket att falla i glömskans dunkel",  säger Lars-Erik Holmberg, huvudredaktör för boken Svunna tider vid älven.

VIKTIGT. "Om man inte skriver ned historien riskerar mycket att falla i glömskans dunkel", säger Lars-Erik Holmberg, huvudredaktör för boken Svunna tider vid älven.

Foto: Britt-Louise Spets

Kalix. 2011-07-30 06:00

De gamla berättartraditionerna tenderar att försvinna allt mer. Därför är det viktigt att sätta hembygdens historia på pränt innan det är för sent. Det konstaterar Lars-Erik Holmberg, huvudredaktör för boken Svunna tider vid älven. Och det är precis vad den handlar om - svunna tider. De allra äldsta spåren från området härrör sig från 500 år före Kristus i form av kokgropar vid Kosjärvträsket. Långt senare, år 1539 grundades Bondersbyn där två bröder, Olof Jönsson och Björn Jönsson, slog sig ned i varsin fastighet. Sedan dess har vardagens händelser bidragit till att skapa den historia som nu finns nedtecknad fram till 1960-talet.

Faller i glömska
Innehållet handlar om allt från gårdar till fiske och timmerflottning, jordbruk, elektrifiering, indelta soldater, Amerikaresenärer och vanligt vardagsslit.

-  Det är otroligt vad mycket historier det finns att berätta. Men under arbetets gång har det slagit mig hur lite folk vet om sin hembygd. Om inte byarna tar sig samman och dokumenterar sin historia riskerar mycket att försvinna i glömskans dunkel, säger Lars-Erik Holmberg.

Materialet har vaskats fram via studiecirklar där bybor har medverkat och bidragit med kunskaper inom olika ämnen. Gamla fotografier har varit en viktig del i dokumentationen som har inneburit ett idogt
arbete innan manuset låg klart för tryckning.

För alla
Att boken handlar om tre byar är naturligt, enligt Lars-Erik Holmberg.

-  Marieberg och Bondersbyn har alltid betraktas som sammanhängande och eftersom Stora Lappträsk gränsar till Bondersbyn tog vi med även den byn.

Svunna tider vid älven är en bok för alla, enligt Lars-Erik Holmberg.

-  Man behöver inte vara hembygdsentusiast för att hitta något intressant. Att vi inte har med modern tid kan kanske vara en svaghet men vi var tvungna att begränsa innehållet, annars hade boken aldrig kommit ut, säger han.

Svunna tider vid älven är finansierad och utgiven av Bondersbyns hembygdsförening

Redaktion: Lars-Erik Holmberg, Karl-Gunnar Hansson, Olle Björkman, Sten Rönnberg samt Börje Ragnarsson

Antal sidor: 320

Upplaga: 500 exemplar

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om