Brandkåren kan ersättas med räddningsvärn

När räddningstjänsten tvingas spara får Töre stryka på foten. I stället för deltidsbemanning föreslås verksamheten ersättas av ett räddningsvärn byggt på frivillighet.

DÅLIGT. Ett räddningsvärn innebär en stor försämring för bygden, anser deltidsbrandmannen, Kenneth Andersson och Företagarnas ordförande i Töre, Bo Wallsten.  Foto: Britt-Louise Spets

DÅLIGT. Ett räddningsvärn innebär en stor försämring för bygden, anser deltidsbrandmannen, Kenneth Andersson och Företagarnas ordförande i Töre, Bo Wallsten. Foto: Britt-Louise Spets

Foto: Britt-Louise Spets

Kalix. 2011-08-20 06:00

Det är ett totalt sparkrav på åtta miljoner kronor för samhällsbyggnadsförvaltningen som tvingar räddningschef, Arto Koivumaa att minska på räddningstjänstens kostym. Och det är deltidsbemanningen i Kalix och Töre som drabbas i hans förslag. I Töre minskas deltidsgrupperna från tre till en person per grupp vilket innebär att deltidsbrandkåren försvinner och ersätts med ett förstärkt räddningsvärn. Kvar blir endast en person i beredskap, så kallad FIP, första insatsperson.

Tanken är att den övriga personalen ska ingå i ett räddningsvärn. Inom räddningsvärnet finns dock ingen skyldighet att upprätthålla beredskap eller att åka ut på larm. Allt handlar om frivillighet.

-  Den stora skillnaden blir att vi inte kan garantera tre personer vid en utryckning vilket vi har idag. Istället blir det endast en person som rycker ut för att sedan invänta förstärkning från Kalix eller Råneå som vi också samarbetar med, säger Arto Koivumaa.

Försämring
Från den 1 juni deltar Törekåren i konceptet IVPA, i väntan på ambulans. Det innebär att de bistår med snabba insatser vid livshotande tillstånd om ambulansen är långt borta. Verksamheten ska fortsätta även om ett räddningssvärn inrättas, enligt Arto Koivumaa.

-  Vi gör i så fall en omförhandling om att värnet utför det men på frivillig basis, säger han.

För Kalix del föreslås en minskning av deltidsgrupperna med en person per grupp. Men att säga upp deltidspersonalen i Kalix och i stället behålla Töre är inget alternativ, enligt Arto Koivumaa.

Fem man minimum
Minimikravet för att kunna utföra rökdykningen är att ha en styrka på fem man. Det får vi genom att behålla deltiderna, säger han.

Innebär förslaget en försämring för Töre?

-  Så fort en man försvinner blir det en försämring, säger Arto Koivumaa.

Vad händer om personalen säger nej till att delta i ett räddningsvärn?

-  Då är det upp till oss att ta ställning till det men det är politikerna som fattar besluten, säger Arto Koivumaa.

Samhällsbyggnadsnämnden har sagt ja till besparingsförslaget. I september fattar kommunstyrelsen det slutgiltiga beslutet.

Totalt innebär förslaget en besparing på 970.000 kronor.

Utöver det krävs investeringar i form av en snabbinsatsbil med placering i Kalix samt en FIP-bil till Töre.

Investeringskostnaderna beräknas till 1,8 miljoner kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om