Avslut med glädje och vemod

Pålänge skolas sista sommarexamen är avslutad.
En avslutning som präglades av musik, sång och glädje - men visst fanns även ett visst vemod.

FIOLKOMP. Maria Bodlund från Ryssbält ackompanjerade sina kamrater.

FIOLKOMP. Maria Bodlund från Ryssbält ackompanjerade sina kamrater.

Foto: Britt-Louise Spets

Kalix. 2011-06-15 06:00

På tisdagen samlades de 32 eleverna, personal samt nära och kära för att fira skolavslutningen och sjunga in sommaren tillsammans. Läraren Marianne Sundell som undervisat klass 4-6 har jobbat på skolan i snart tio år. Hon minns sitt första år då skolan hade ungefär 70 elever.

-  Visst är det tråkigt att skolan läggs ner, men det är nog dags. Vi börjar ha för få barn, men fortfarande hävdar jag att B-formen där flera årskullar går i samma klass är bra. De yngre lär sig mycket i och med att de finns i samma klassrum som de äldre, säger hon.

Musikaliska elever
På scenen avlöser eleverna varandra med en gemensam sak - musicerandet. Tonerna strömmar ut över gymnastiksalen och åhörarna får ta del av allt från de mjukaste melodier till hårdrock. Gitarr, bas, trummor, fiol och piano trakteras skickligt av barnen med ackompanjemang från Kulturskolans musiklärare.

-  Jag hoppas verkligen att barnen får möjligheten att musicera så här även framöver. Fördelen i en liten skola är att alla peppar varandra, det är synd att politikerna inte var modiga och satsade på byskolorna, säger Johanna Lindgren, förälder samt musiklärare på Kulturskolan.

Mer kompisar
Föräldern Helen Anderssons barn, Simon Nyström och Alva Nyström, ska börja klass ett respektive tre till hösten.

-  Vi flyttade till Pålänge för att det fanns en skola i byn. Jag vill verkligen ha kvar den. Skulle vi få en friskola så blir nog barnen kvar här, säger hon.

Blandade känslor
Alva Nyström är kluven inför det nya som väntar.

-  Jag får mer kompisar på en större skola men här i Pålänge är det nog mer lugn och ro. Det sämsta är att jag får stiga upp så tidigt, säger hon.

Fotnot: Pålänge friskola ekonomiska förening har ansökt om att få etablera en friskola i byn. Diskussioner förs även med Norrskenets friskola om samverkan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om