"Att få ett nytt liv är en gåva"

För tre år sedan fick Lars-Erik Rutberg en ny njure donerad från en okänd person. Det räddade hans liv.

VIKTIGT. Det är viktigt att prata med sina anhöriga om sin inställning till organdonation, säger Lars-Erik Rutberg som fick en ny nure från en okänd donator.  Foto: Britt-Louise Spets

VIKTIGT. Det är viktigt att prata med sina anhöriga om sin inställning till organdonation, säger Lars-Erik Rutberg som fick en ny nure från en okänd donator. Foto: Britt-Louise Spets

Foto: Britt-Louise Spets

Kalix. 2011-10-22 06:00

I mars 2002 fick Kalixbon Lars-Erik Rutberg beskedet att han var allvarligt sjuk. Upptäckten gjordes vid en sedvanlig hälsokontroll på företagshälsovården. Hans värden låg i botten och han remitterades till vårdcentralen. Där fick han medicin mot högt blodtryck. Livet fortsatte som vanligt i tron att läkarens ordination var den rätta. Två år senare väntade en ny kontroll det resulterade i en remiss till Sunderby sjukhus.

-  Då var mina värden helt åt skogen. Det enda som kunde hjälpa mig var dialysbehandling, säger han.

Lyckades inte
Från början skötte Lars-Erik dialysen hemifrån via så kallad påsdialys där blodet skulle renas via införsel av sockerlösning. Var fjärde timme måste påsen bytas ut, det gällde att ständigt hålla koll på klockan.

Behandlingen lyckades inte. I stället fick Lars-Erik inleda bloddialys via en maskin under nattetid men det var inte heller tillräckligt. Det enda som återstod var dialysbehandling på sjukhus tre gånger per vecka och sex timmar per behandling.

Dialysenheten vid Kalix sjukhus fanns inte då, i stället väntade taxiresor till Sunderbyn alternativt Piteå sjukhus.

Påfrestande
-  Det var påfrestande man behövde en hel dag efteråt för återhämtning, säger Lars-Erik Rutberg.

I fyra år åkte han mellan hemmet i Kalix och sjukhuset. Hela tiden fanns hoppet om en njurtransplantation. Två donatorer utreddes som lämpliga men kopplades bort i sista stund av medicinska orsaker.

-  Visst kände man en besvikelse men det tjänade inget syfte. Det var bara att gå vidare, säger han.

Mobiltelefonen fanns ständigt i hans närhet, när som helst kunde samtalet från Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg komma. Strax efter midnatt i mars 2008 hände det. Vid lunchtid dagen efter fanns han på plats för att äntligen genomgå den transplantation han haft som mål sedan han fick sin diagnos.

Tacksam
Operationen lyckades - i dag lever Lars-Erik ett bra liv. Inom kort åker han bort för att fira sin 60-årsdag. För fyra år sedan visste han inte om han skulle överleva.

-  Jag känner en oerhörd ödmjukhet och tacksamhet till alla som vill donera. Att få ett nytt liv är en gåva, säger han.

Innan han blev sjuk ägnade han inte en tanke åt organdonation. I dag är han engagerad i frågan via njurföreningen i Norrbotten. Nu hoppas han att fler ska anmäla sig till Socialstyrelsens donationsregister. Hans devis är enkel.

-  Kan du tänka dig att ta emot ett organ om du blir sjuk ska du ställa dig frågan om du kan tänka dig att ge dina organ till någon annan behövande, säger Lars-Erik Rutberg.

Fakta

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om