"Alla måste förstå allvaret"

Ett fungerande sjukhus i Kalix kan vara skillnaden mellan liv och död för en som drabbas av stroke i östra Norrbotten. Allt enligt ambulanspersonalen i Kalix.

LIVSFARA. Längre transporttider kan innebära risk för patienternas liv, enligt verksamhetsansvarige Torbjörn Resin.

LIVSFARA. Längre transporttider kan innebära risk för patienternas liv, enligt verksamhetsansvarige Torbjörn Resin.

Foto: Britt-Louise Spets

Kalix. 2012-01-18 06:00

Under 2011 ökade antalet ambulanstransporter från Kalix till Sunderbyn med 20 procent - från 2.000 till 2.400. Vissa av dem handlar om akut sjuka patienter som måste stabiliseras i väntan på sjukhusvård. Totalt är det 14 ambulanssjuksköterskor som roterar mellan arbete på IVA och på ambulansen vilket ger dem en bred erfarenhet och kompetens, enligt verksamhetsansvarige, Torbjörn Resin.

Och så länge det finns en fungerande verksamhet på Kalix sjukhus med främst narkosläkare fungerar det utmärkt, enligt honom. Försvinner narkosjouren blir läget däremot allvarligt, främst för de som bor längst bort i östra Norrbotten. Och det är vad ambulanspersonalen befarar blir konsekvensen om landstinget lägger ned den planerade operationsverksamheten.

Stroke är ett exempel där de första insatserna är avgörande för utgången. En person som bor till exempel i Övertorneå får avsevärt sämre förutsättningar om tiden till sjukhusvård förlängs, enligt Resin.

-  I dag har vi full beredskap i Kalix med narkosläkare i fronten. Det innebär att vi snabbt kan sätta in rätt behandling vilket påverkar tillfrisknandet. Vem tar ansvaret för hjärnan om narkosläkaren försvinner? I värsta fall kan patienter hinna dö, säger han.

Johan Nyberg, är ambulanssjuksköterska.

-  Det här förslaget är vansinnigt och innebär en stor försämring för invånarna. Det räcker med 45 minuters väntan på vård efter en hjärtinfarkt så har hjärtklaffarna tagit skada, säger han.

Ingen ambulans
I Kalix finns två fullt utrustade ambulanser samt en reservbil. En förlust av narkosjouren innebär även att transporterna ökar vilket i sin tur gör att Kalix allt oftare får stå helt utan ambulans, enligt Nyberg.

Torbjörn Resin hoppas att östra Norrbottens politiker och medborgare förstår allvaret kring försämringarna.

-  Så fort man uttalar sig får man höra att man pratar i egen sak, men så är det inte. Kalix sjukhus behövs för alla i östra Norrbotten och även för patienter från annat håll, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om