De är bäst på jämställdhet

Hortlax hälsocentral får pris för sitt arbete mot våld i nära relationer. Och de planerar redan hur prispengarna ska hjälpa verksamheten.

Pristagare. Ingela Norén tar emot checken på 100 000 kronor för Hortlax hälsocentrals arbete mot våld i nära relationer.

Pristagare. Ingela Norén tar emot checken på 100 000 kronor för Hortlax hälsocentrals arbete mot våld i nära relationer.

Foto: Marcus Nigeus

Jämställdhet2016-09-14 16:10

Ingela Norén tar emot Norrbottens jämställdhetspris å Hortlax hälsocentrals vägnar. Hon fick för några år sedan ansvaret att bilda en grupp som skulle sammanställa en plan för hur de skulle ta upp de obekväma frågorna om våld i nära relationer med sina patienter.

– Jag visste ju inte vad jag skulle göra om någon faktiskt svarade "ja" då. Det fanns inga rutiner. Då fick jag åka på en kurs i Umeå och satte sedan ihop en grupp som skulle bestämma hur vi skulle hantera det. Och nu får alla ett dokument i samband med nyrekrytering som berättar precis hur vi arbetar, säger hon.

Ingela Norén säger att hon aldrig har mött en patient som blivit arg eller upprörd när hon har frågat om deras hemsituation. Det var något hon oroade sig för mycket när de började arbetet. När frågorna nu är en del av rutinen finns inte nervositeten kvar.

– Det är ju så att om vi aldrig ställer frågan om det är våld som är orsaken till att någon har problem så kan de komma tillbaka om och om igen, och det blir aldrig bra. Vi som hela tiden möter människor möter också våldsoffer, säger hon.

Norrbottens jämställdhetspris innebär ett rejält lyft i kassan. På den stora och åtråvärda checken står det 100 000 kronor. Och Ingela Norén säger att det redan finns planer för vad hälsocentralen vill använda pengarna till.

– I och med att många av oss arbetar mycket med föräldrar har vi en tanke om att jobba mer med den gruppen. Det finns en väldigt intressant bok som ligger högst upp på önskelistan, som man skulle kunna ha för att dela ut. Då slipper vi be landstinget om pengar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!