Ny förklaring till döden på äldreboenden

Antalet platser inom äldreomsorgen kan förklara en stor del av skillnaderna i dödstal i covid-19 länderna emellan, visar forskning. Ju fler platser, desto fler döda.

Det är vårdformen i sig som gör att äldre dör inom äldreomsorgen, snarare än det faktum att de är gamla och sköra, visar forskning.

Det är vårdformen i sig som gör att äldre dör inom äldreomsorgen, snarare än det faktum att de är gamla och sköra, visar forskning.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Hälsa och sjukvård2020-06-24 19:45

Äldreboenden står för en stor andel av dem som hittills dött i covid-19 i ett flertal europeiska länder, inte bara i Sverige.

Men är den främsta orsaken det faktum att de som bor där är gamla och sköra, eller är det boendesituationen i sig, inte sällan med många vårdanställda runt de gamla, som påverkar risken att smittas och dö?

Israeliska forskare har jämfört situationen i mitten av maj i 32 europeiska länder, däribland Sverige. Det visade sig att det finns ett direkt samband mellan hur omfattande äldreomsorgen är i ett land, och andelen som dör i covid-19.

45 gånger fler

– Spanien och Grekland är ett bra exempel. Om man tittar på demografin i dessa länder så är de väldigt lika varandra. Medianåldern och medellivslängden är i stort sett densamma och båda är Medelhavsländer med ett liknande klimat. Ändå hade Grekland 15 dödsfall i covid-19 per miljon brukare (i mitten av maj), medan Spanien hade 542, säger Neil Gandal, ekonomiprofessor vid universitetet i Tel Aviv, till tidningen Haaretz.

Den mest slående skillnaden länderna emellan avseende äldreomsorgen, säger han, är antalet vårdplatser per capita, det vill säga hur stor andel av befolkningen som befinner sig inom äldreomsorgen. När Grekland har 156 sådana platser per miljon invånare, är Spaniens antal 45 gånger fler: 7 419 stycken.

Familjeskydd

– Så är det även för andra länder inom Europa. Om antalet platser per capita är litet, är antalet dödsfall också litet. Den troligaste förklaringen är att äldre människor i dessa länder har stannat hemma där de skyddats av samma lilla antal familjemedlemmar, i stället för att ha vårdats av dussintals olika vårdanställda som roterar varje dag, säger Neil Gandal.

Enligt studien kunde andelen äldreboenden i ett land förklara 28 procent av de skillnader som finns mellan länderna avseende hur många som dör i covid-19.

– Det är en hel del, säger Neil Gandal.

Enligt den aktuella undersökningen har de nordiska länderna ungefär lika många vårdplatser inom äldreomsorgen i förhållande till folkmängden, cirka 10 000 per miljon invånare, där Sverige och Finland har något fler, medan Norge och Danmark har något färre.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!