Knyter historiska kontakter

På trettiotalet åkte jägare från Finland och Sverige runt hela Bottenviken för att jaga säl. Slumpen knöt ihop jägare från Hindersön och Larsmo.

Charles Lindholm, Torvald Svenlin, Gösta Brännbacka och Ingvar Svenlin överlämnade vänskapsgåvor till Leif Åberg, ordförande för Hindersöns hembygdsförening, när tolv representanter  från Bosund i Larsmo besökte Hindersön.

Charles Lindholm, Torvald Svenlin, Gösta Brännbacka och Ingvar Svenlin överlämnade vänskapsgåvor till Leif Åberg, ordförande för Hindersöns hembygdsförening, när tolv representanter från Bosund i Larsmo besökte Hindersön.

Foto:

Hindersön2015-07-17 21:44

Att jaga säl i början av nittonhundratalet var riskfyllt. Båtar med jägare kunde vara ute flera veckor i sträck. Hände en olycka var det inte säkert att alla i båten skulle ta sig hem igen. Tre jägare från Finland stötte av en slump på en båt från Sverige när de var bland packisen utanför den finska kusten för 85 år sedan. Svenskarna närmade sig och berättade att en av dem skadat handen och bad om hjälp att ta sig till en läkare. Men finnarna bjöd först in sina nya bekanta att äta innan de åkte vidare mot fastlandet. Så lärde säljägarna från Larsmo känna sina kollegor från Hindersön och männen höll kontakt flera decennier efteråt.

Nu finns inte de gamla säljägarna kvar men hembygdsföreningarna på Hindersön och Larsmo har fått kontakt igen efter att de gamla vänskapsbanden runnit ut i sanden. Tolv personer från Larsmo har passat på att hälsa på hembygdsföreningen på Hindersön.

– Vi har haft kontakt lite då och då de senaste 4-5 åren men nu har vi äntligen träffats, säger Leif Åberg som är ordförande för Hindersöns hembygdsförening.

Representanterna från Bosund hembygdsförening i Larsmo i Finland fick åka båt ut till Hindersön på fredagen för att fördjupa sig i öns historia och traditioner. I skolan bjöds det på halstrad strömming och mandelpotatis. Torvald Svenlin är ordförande för Bosunds hembygdsförening i Larsmo.

– Vi har ätit, druckit och trivts väldigt bra. Vi bjuder in alla hembygdsmedlemmar här att komma och hälsa på oss också. Det är roligt att lära sig så många saker som vi har gemensamt historiskt, säger han.

Gösta Brännbacka har följt med för att besöka Hindersön och han säger att det var lika mycket en slump att kontaken mellan de två öarna skulle återupprättas som när de knöts första gången på trettiotalet.

– Jag kom hit av rent intresse för några år sedan. Då hade jag med dagböcker som några säljägare hade skrivit där de pratade om människorna de träffat på Hindersön. Jag träffade av en slump en person från hembygdsgården och visade honom boken. Han tyckte den var väldigt intressant och vi har haft telefonkontakt lite då och då sedan dess, säger han. Men besökarna kan inte stanna länge den här gången.

– Vi måste nog åka redan ikväll. Folk ska vidare för att påbörja sina semestrar men själv ska jag hålla mig i Luleå. Jag har varit på besök förut men man hittar alltid något nytt att göra, säger Gösta Brännbacka.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om