Här skapas danshistoria

I ett stort samverkans projekt blir Pajala spelplats för ett större kulturevenemang där arrangörskap, möter dans och musik.

25 mars 2019 15:27

– Ett helt unikt samarbete, säger Kristina Nilsson, kulturchef Region Norrbotten.

Kristina Nilsson menar att arrangemanget ”Pajala Liikheelä” är ett verkligt bevis på regionens långsamma strategi för att skapa en kulturell infrastruktur mellan arrangörskap, kulturskapare och publik.

– Dessutom en utveckling av dansområdet för barn och unga i Tornedalen och Pajala, menar hon

”Pajala Liikheelä”, som kommer att genomföras första veckan i april, består av ett flertal programpunkter under ett flertal dagar. Tornedalsteatern står exempelvis som värd för det femte utbildningstillfället i satsningen på ”Arrangörer i Norr” under projektledare Fredrika Johansson. Det bjuds på tornedalsk världsmusik av Susanne Rantatalo och Jan Johansson och fredag den 5 april strömmar ett 30-tal dansare in till Pajala för att påbörja workshops och produktionsförberedelser. Dessutom har Dansinitiativet nypremiär på sin föreställning ”BIRDS - come back to bones” och söndag den 7 april har Riksteatern och Tornedalsteatern premiär på dansverket ”Samlingen - Yhessä”.

Bakgrunden till hela arrangemanget bygger på en inbjudan av Riksteatern centralt där regionavdelningarna inbjöds till ett dansprojekt. Något som Riksteatern Norrbotten, tillsammans med länets danskonsulent, nappade på.

– Vi såg en unik chans att stärka dansområdet och arrangörskapet i Norrbotten, säger Anna Björk, Riksteaterkonsulent i länet.

Lisa Hennix Raukola dansare och koreograf på Tornedalsteatern utsågs till projektledare och kommer tillsammans med koreograferna Amanda Apetrea, Nadja Hjorton, Halla Ólafsdóttir, Stina Nyberg och Zoë Poluch att skapa en regionalt förankrad tolkning av den gemensamma dansberättelsen som går under namnet ”Samlingen” och som förutom i Pajala även gör nedslag i Ulricehamn, Linköping och Borlänge.

– Den svenska offentliga danshistorien saknar både perspektiv och erfarenheter. I Samlingen intresserar vi oss av att möta olika danspersonligheter, från dansälskare, primadonnor och nyfrälsta dansare till de som harvar på. Alla får vi plats i danshistorien som annars främst lyfter fram välkända koreografer, säger de fem koreograferna bakom Samlingen i ett pressmeddelande.

– Vi kommer att klä in ett rum i byggpapp i danslokalen på Folkets hus i Pajala och skapa en tidslinje av dansminnen – allt från personliga minnen till verkliga händelser - men vi kommer även att lyfta fysiska minnen, de som saknar ord och därför kräver dansens uttryck, säger Lisa Hennix Raukola.

Tillsammans med sju andra lokala dansare kommer Lisa Hennix Raukola att jobba på plats tillsammans med fyra koreografer från Riksteatern för att skapa föreställningen.

– Under ”Pajala Liikheelä” kommer egentligen ett danskonstverk att skapas under tre dagar med de workshops som genomförs och Dansinitiativets offentliga föreställning – en helg som sedan avslutas med premiären av ”Samlingen - Yhessä”, säger hon.

Fotnot: ”Pajala Liikheelä” genomförs 3-7 april i Pajala.
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!