Ridklubben hoppas skapa ny tradition i Haparanda

Kommunen har satsat miljoner på Haparanda ryttares anläggning. Inom en snar framtid hoppas klubben vara tillbaka som en självklar tävlingsarrangör i länet.

Ridskolechefen Rikke Ströyberg, här med ponnyn Tilli, hoppas att fler lite större tävlingar ska kunna arrangeras på anläggningen i Haparanda.

Ridskolechefen Rikke Ströyberg, här med ponnyn Tilli, hoppas att fler lite större tävlingar ska kunna arrangeras på anläggningen i Haparanda.

Foto: Nellie Andersson

Haparanda2020-10-08 09:30

Haparanda kommun har senaste året satsat miljoner på bland annat ett nytt stall på anläggningen där ridklubben huserar. Stallet är nu klart. När vi besöker klubben jobbar en traktor utanför den nya byggnaden.
– Det blir fyra stora hagar där ute, säger Rikke Ströyberg som är ridskolechef på Haparanda ryttare.

Planerna för anläggningen är stora. Tanken på det nya stallet fanns redan innan ridskolechefen började arbeta på ridklubben, för snart två år sedan. Enligt henne var snacket då igång och beslutet taget, men hur det skulle se ut var inte helt klart. 
– Det har varit en lång process innan det blev till egentligen.

Budgeten för åtgärder på anläggningen, inklusive stallbygget, var från början på 4,5 miljoner kronor. Men kommunen insåg snart att det inte räckte och sköt till mer pengar
– Det blev lite spännande där ett tag, men kommunen har haft en väldigt positiv inställning och löste det, säger ridskolechefen.

I det nya stallet med 12 boxplatser har privata hästar fått flytta in, någonting som skapat mer plats i ridskolestallet. 

– Det är för att vi ska kunna öka på ridskolan och så att vi får fler platser lediga i det stallet, säger Rikke Ströyberg och fortsätter:

– Och så blir det lite lugnare när inte alla elever behöver springa igenom här också.

För tillfället har klubben över 200 elever både från Sverige och Finland i ett åldersspann från små barn till 70+. Och för att få plats i en lektionsgrupp är det kö. Totalt står 17 hästar, där majoriteten av dem ponnyer, i ridskolestallet. Där finns tre lediga platser som ridskolechefen en dag hoppas kunna fylla. 

– Men det tar lite tid att spara ihop pengar tills vi köpt in alla, men absolut. Målet är att öka antalet elever och fylla stallet med hästar.

Men ett stall är inte det enda som är nytt på ridklubben. På anläggningen finns också en ny ridbana som möjliggör fler tävlingar på platsen, den har klubben kunnat finansiera med stöd av en fond. 
– Det slutade med en ny bana, nya hinder och möjlighet att hålla tävlingar igen. 

Klubben har arrangerat en hopptävling i september. I framtiden hoppas de även kunna bjuda in ekipage från Finland. 
– Jag hoppas vi kommer få igång en ny tradition av att det ska vara tävlingar här, så vi kan sätta oss på tävlingskartan igen, säger ridskolechefen.
– Det är roligt att visa ansiktet utåt och visa att man finns och är tillbaka.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!