Fyra clowner tar plats på årets sommarscen

Han slår ut sina armar och utbrister: ”Äntligen är vi här”. Orden är Claes Åström, regissör för årets sommarteater på Hägnan.

11 juni 2019 14:22

Vi skriver måndag den 10 juni och det är första dagen som ensemblen flyttat ut i det gröna.

– Precis som det ska vara. Teaterformen föddes ju utomhus, menar han.

Och det är något helt annorlunda teaterpubliken kan förvänta sig när William Shakespears tragedi ”Romeo och Julia” har premiär i slutet av juni. Det är nämligen fyra clowner som kommer ta sig an denna klassiska pjäs. Eller för att använda den mer korrekta beskrivningen, enligt Claes Åström, är det commedia clowner vi talar om. Egentligen teaterclowner som varken ska förväxlas med cirkus clowner, sjukhus clowner eller för den skull den italienska teaterformen Commedia dell´arte med sitt givna galleri av rollfigurer i halvmasker.

– Jag är fullständigt respektlös mot Commedia dell´arte traditionen, helt enkelt för att karaktärerna inte ska låsas i ett och samma läge. Därför använder vi både halvmasker och clownens röda näsa.

Uppsättningen som ingår i Norrbottensteaterns utvecklingsarbete med att fördjupa skådespelarnas kunskaper i clownteknik och improvisation har två kända skådespelare för länets publik i ensemblen; Maja Runeberg och Martin Sundbom. Dessutom ingår två mycket meriterade clownskådespelare; Per Sörberg och Camilla Persson, i den lilla clowngruppen som med mycket hög angeläghetsgrad verkligen kommer att spela denna klassiker, om än på sitt sätt.

– Jag har tagit fasta på själva kärlekshistorien mellan Romeo och Julia och därmed bantat ned både text och rollistan. Pjäsen har egentligen 26 roller men i min bantande version har jag behållit 17 roller. Skådespelarna har alltså flera roller och hinner de inte med något byte gör det ingenting eftersom det är just clowner. Jag menar clowner har ju absolut ingen trovärdighet och själva formen bygger också på att vara närvarande i nuet.

Därför, menar han, kommer därför ingen föreställning vara den andra lik. Det som händer runt omkring och samspelet med publiken är helt avgörande för hur de olika föreställningarna utvecklar sig.

Och det är en svår konst. Det kan skådespelaren Maja Runeberg intyga. Det är första gången hon spelar teaterclown i en offentlig föreställning och menar att det är stor skillnad mot traditionell teater.

– Jag skulle beskriva clown som oberoende teater. Man är ganska ensam med publiken eftersom allt som händer i rummet, eller på Hägnan, påverkar. Det handlar inte om att upprätthålla en illusion. Utmaningen är snarare att hitta en balans där man vågar ta ut svängarna och samtidigt se till så man inte tappar greppet om varandra eller storyn.

Hon menar att den klassiska pjäsen passar ypperligt för just denna teaterform.

– Shakespears starka berättelse i relation till clownens ursprungliga uttryck är lysande. Jag menar, clownen går rakt in med sina tydliga, intuitiva uttryck av glädje och sorg. Dessutom tilltalas jag av den mysticism som omger masker. Det är som att de har ett eget liv där jag överlämnar mig själv till masken.

Förutom sin grundclown Gugge spelar hon även Romeo, Romeos pappa och Julias tilltänka Paris.

– Det är ju clownerna Gugge, Lillberit, Robertson och Löken som repeterar pjäsen och de kommer att ta den i mål även om det blir problem på vägen. Clown handlar trots allt om ögonblickens konst, säger Maja Runeberg.

Fotnot: "Romeo och Julia" kommer att spelas mellan den 26 juni till 11 juli på Hägnan i Luleå. Dessutom spelas den lördag den 13 juli på Vassholmen i Kalix.
Romeo och Julia

Romeo och Julia är ett av William Shakespears mest kända skådespel.

Tragedin handlar om ett ungt kärlekspar från två olika adliga familjer i Verona – familjen Montague (Romeo) och familjen Capulet (Julia). Men eftersom deras familjer ligger i fejd med varandra är deras kärlekshistoria omöjlig och de gifter sig i hemlighet med hopp om att släkterna ska försonas. Så blir det också efter det ytterst tragiska slutet när det unga kärleksparet tagit livet av sig.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Eva Åström