Ett eget hav i vardagsrummet

Många är vi som haft ett akvarium hemma med guppy och tetrafiskar. Och visst kan det vara spännande. Men den som vill ta ytterligare ett steg kan skaffa sig ett saltvattensakvarium - ett eget litet hav.

22 december 2009 06:00
Saltvattensakvarium har tidigare förknippats med något som bara de riktigt bitna håller på med. Förr ansågs det svårt att hålla den rätta vattenkvaliteten och ofta var fiskarna i ganska dåligt skick redan när de kom. Dessutom var saltvattensakvarierna betydligt dyrare än vanliga sötvattensakvarier. Det är de fortfarande, ett riktigt stort akvarium (1.000 liter) kostar runt 50.000 kronor men i stället är upplevelsen så mycket större. Och det är bara i saltvatten som de riktigt färglada fiskarna simmar.

 

Fredrik Zingmark driver sedan fem år tillbaka Triton Akvarium i Täby tillsammans med Leif Berglund, men intresset för saltvattensfiskar har han haft länge. Fredrik berättar att det kan vara bra att börja med ett mindre akvarium på under 100 liter. Får man det att fungera kan man gå upp i storlek och i pris. Ju större akvarium desto roligare, fler och större fiskar får plats, och ett stort akvarium är också lättare att sköta.

 

Inga storstädningar
Hos de flesta akvariehandlare kan man köpa renat vatten så kallat osmosvatten, därefter tillsätts ett särskilt salt. Att ta vatten från kranen kan vara vanskligt, menar Fredrik, eftersom det kan innehålla ämnen som normalt inte finns i havet.

 

- Vattenkvaliteten är ofta orsaken till att fiskarna mår dåligt, säger Fredrik och tillägger att när alla grejer kommit på plats, och miljön fått rätt kvalitet, räcker det oftast med att byta cirka tio procent av vattnet i veckan för att det ska fungera. Inga storstädningar alltså.

 

För att få fiskarna att trivas måste man skapa en miljö som liknar havets. Förutom rent vatten, rätt salthalt och lagom temperatur, runt 25 grader, behövs levande stenar. De kallas så eftersom i dem finns mängder av smådjur och organismer som tillsammans gör så att det blir vattenmiljö i akvariet.

 

Och ju fler stenar desto fler fiskar kan man ha, det vill säga med tanke på akvariets storlek.

 

- Levandesten är A och O för en bra vattenkvalitet och ett friskt akvarium. Stenarna används även som sovplatser och för att gömma sig i så att de inte blir stressade, säger Fredrik.

 

Läs på innan
Innan man köper ett saltvattensakvarium är det bra att läsa på eller prata med en akvariehandlare.

 

Clownfiskar brukar rekommenderas till nybörjare. Sen är det alltid bra med ett gäng eremitkräftor eller sniglar som fungerar som städare. I ett saltvattensakvarium behövs inga växter däremot kan man sätta in anemoner, koraller, rörmaskar med mera.

 

Den som har tålamod kommer till slut få sina smådjur och fiskar att trivas, och belöningen är ett alldeles eget litet hav.

 

 

Saltvattensakvarium

 

Miljön i ett saltvattenakvarium är det känsligaste kapitlet. För att vattnet ska hålla god kvalitet behövs:

 

Skummare som renar bort äggviteämnen ur vatten.

 

Pump som får vattnet att cirkulera och syresättas.

 

Belysning som inte avger för mycket värme. Sträva efter ett så vitt ljus som möjligt då framträder fiskarnas färger bättre.

 

Levande stenar, det vill
säga döda koraller som innehåller levande organismer från det riktiga havet varav de flesta kommer från Indiska Oceanen. Det finns även konstgjorda levande stenar av kalk som legat i havet en tid.

 

Sand som också innehåller levande organismer och som precis som stenarna renar bort nitrit, och nitrar samt neutraliserar vattnets pH.

 

Osmosvatten, det vill säga destillerat vatten. Kostar cirka 2 kronor/liter. Det går också att köpa särskilda osmos-renare.

 

Salt som köps i akvarieaffären. Beräkna cirka 4 dl per tio liter vatten.

 

 

Tänk på att

 

Låta vattnet stå tillsammans med levande stenen i minst tre veckor innan du stoppar ner fiskar och städare av olika sorter.

 

Inte ha metall i vattnet eftersom den korroderas i saltvattnet.

 

Inte ställa akvariet där solen lyser.

 

Ju starkare pump desto bättre cirkulation och vattenkvalitet.

 

Djur kan följa med levande stenen som man inte vill ha. Håll uppsikt den närmaste tiden efter att du lagt i stenen.

 

 

Fiskar och koraller

 

Clownfiskar - kallas även Nemofiskar efter filmen hitta Nemo. En nybörjarfisk. Vill gärna ha anemoner och levande koraller.

 

Kirurgfiskar - har ett litet ben som sticker ut på sidan och som används för att slåss med. Kan vara aggressiva.

 

Pincettfisk - anses som vacker och trevlig men är ganska svår.

 

Frökenfiskar - en nybörjarfisk. Sorten blå djävul är tålig men kan vara aggressiv. Ett tips är släppa i den sist.

 

Anemoner - ryggradslöst djur. Släkt med maneter. Kan vandra omkring.

 

Koraller - ryggradslöst djur. Sitter dock fast i en sten.

 

Hajar - bottenlevande hajar blir riktigt stora och kräver därför ett stort akvarium. Ingen nybörjarfisk.

 

Räkor - Putsarräkor. Städar allt från matrester till parasiter på fiskarnas gälarna. Bra att ha.

 

Snäckor - bra att ha i akvarier. Dammsuger de fula algerna. Ha gärna 10 per 100 liter vatten.

 

Eremiter - städar rester och alger.

 

Sjöborre - städare som är fina, men vissa arter äter
koraller.

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!