Det var våren 2016 som Nils Wikström och Matilda Nilsson först upptäckte gården i Pålänge utanför Kalix. På den tiden stod ett äldre hus på platsen men ingen bodde där.

Paret kom överens med ägaren och kunde köpa både hus och tillhörande mark – då med planen att renovera den gamla bostaden.

Tyvärr visade det sig vara fuktskador på flera ställen och efter kontakt med olika snickare stod det klart att den omfattande renoveringen i slutändan skulle kosta lika mycket som ett nybygge.

Artikelbild

| Huset är nästan 250 kvadratmeter och format som ett kantigt U. Det är full takhöjd i det öppna köket och matsalen. Genom de stora fönstren har man utsikt över havet.

– Då bestämde vi oss för att bygga nytt istället. Det kändes tråkigt att inte kunna bevara den gamla villan, men samtidigt hade vi nu chansen att bygga huset precis som vi ville ha det, berättar Matilda.

Nils och Matilda ägnade mycket tid åt att leta efter drömhuset hos olika husleverantörer. Tillslut fastnade de för Trivselhus och modellen B:016.

– Vi tyckte väldigt mycket om den modellen och såg att den skulle passa här. Men vi ville helt skippa övervåningen, sånär som på en kallvinda för förvaring, och istället satsa på mer yta på markplan. Det var även lite andra saker som vi ville justera så därför tog vi hjälp av en arkitekt som ritade om huset efter våra önskemål, säger Nils.

Huset byggdes av en lokal snickerifirma och i juni 2018 stod det klart för inflytt.

Artikelbild

| Paret valde att hoppa över överskåpar och istället satsa på en hylla för glas och muggar. Köket kommer från Kvänum.

– Det var en häftig känsla att äntligen få flytta in. Det kändes som hemma redan från dag ett, säger Matilda.

Huset är nästan 250 kvadratmeter stort och ligger på en liten kulle intill havet. De stora panoramafönstren i matsalen på ena flygeln får ljuset att flöda in i rummet samtidigt som den vackra utsikten står i fokus.

Artikelbild

| En stilren, vridbar kamin bidrar till hög mysighetsfaktor när det är ruskväder ute.

– Vi har omkring 500 meter till närmaste bofasta granne så vi ville ha många och stora fönster för att göra skogen och havet till en del av hemmet. För oss var det platsen vi först blev förälskade i, så vi vill se så mycket som möjligt av den, säger Matilda.

Varför vill ni bo i just Pålänge?
Artikelbild

| Det behövs inga rullgardiner när sovrumsfönstren vetter mot havet.

– Jag är född och uppvuxen här och har fortfarande mycket familj, släkt och vänner kvar. Det var nog huvudanledningen till att jag ville flytta hemåt efter studierna, säger Matilda och tillägger:

– Dessutom sker just nu en föryngring av byn. Många unga barnfamiljer flyttar hit, så det känns väldigt positivt.

Artikelbild

| Favoritdrycken är bubbelvatten – därför är det extra lyxigt att nu kunna få det direkt ur kranen.

Nils menar att närheten till havet och naturen är andra faktorer som spelade in i valet av bostadsort.

– Vi är friluftsmänniskor som tycker om att vara ute i naturen. Det ska vara enkelt att ta sig ut och här har vi naturen inpå knuten. Det är livskvalité för oss, säger han.