De ska starta Norrbottens första e-sportcenter

E-sporten växer i rask takt över hela landet. Nu öppnar ett e-sportcenter i Luleå som arrangerar lan, hyr ut datorer och säljer fika.

Flyttar in. Jimmy Lindvall och Jens Ekman har hittat lokalen de vill ha för att öppna Norrbottens första e-sportcenter. I november siktar de på att ha ordnat all inredning och fått datorerna på plats.

Flyttar in. Jimmy Lindvall och Jens Ekman har hittat lokalen de vill ha för att öppna Norrbottens första e-sportcenter. I november siktar de på att ha ordnat all inredning och fått datorerna på plats.

Foto: Marcus Nigeus

Datorer2016-08-27 11:00

Det började som en idé som Jens Ekman inte pratade med någon om. I några år stötte och blötte han tanken om att öppna ett e-sportcenter i Luleå innan han till slut luftade idén till några vänner. Då märkte han att kompisen Jimmy Lindvall också tänkt i samma banor.

– Vi hade liknande idéer om vad vi ville göra. Det började väl med några tankar om någon mindre lokal med några datorer, men nu har det växt, säger Jimmy Lindvall.

E-sport är organiserade dataspelstävlingar och har vuxit enormt i popularitet de senaste åren. På stora tävlingar kan man kämpa om hundratusentals kronor i vinstpengar och på flera håll i Sverige har det startats e-sportskurser på gymnasienivå.

Sedan Jens Ekman och Jimmy Lindvall beslutade sig för att göra slag i saken och starta ett företag har saker hänt fort. De har hyrt en lokal på Bergviken och räknar med att öppna portarna för allmänheten i november. I lokalen ska de ha ett tiotal datorer till uthyrning, försäljning av fika och de planerar att arrangera fyra lan per år.

– Vi drog lite i ett hörn och så nystade sig allting upp för oss. Vi tar en kalkylerad risk, för det är ju en stor risk. Men vi har känt att det saknas något sådant här i Luleå, säger Jens Ekman.

Jimmy Lindvall håller med om att e-sporten är på frammarsch och att Luleå saknar en plats där man kan samlas för att spela.

– De enda lanen i Norrland är i Umeå och Skellefteå, så marknaden skriker efter dem, säger han.

E-sport

Begreppet e-sport myntades i Sydkorea på nittiotalet. Sverige har under årens lopp haft många framgångsrika e-sportare och nyligen annonserades det att e-sportsprofilen Emil "HeatoN" Christensen ska vara med i årets upplaga av Mästarnas mästare. Sverige har några av de största e-sportstävlingarna i världen, där Dreamhack räknas som den största e-sportsfstivalen i världen. E-sportcenter har de senaste åren öppnat på olika ställen i Sverige.

Källa: Wikipedia

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om