Callnes tweet från Unbyn blev körverk

En tweet som Lena Callne skrev en försommarnatt i Unbyn fick kompositören Krister Hansén att börja skriva musik igen efter ett uppehåll på fyra år. I maj blir det uruppförande.

3 maj 2019 09:19

– Jag gjorde ett inlägg på twitter, uppfylld av en försommarnatt i Unbyn då jag stod ute och hängde tvätt. Fullmånen och solen lyste samtidigt och storspoven sjöng. Det var ett stort ögonblick, minns Lena Callne, journalist och författare från Boden.

Hon la ut ett foto på twitter och skrev att någon borde göra en sång om det.

Tonsättaren Krister Hansén från Piteå hade aldrig träffat Lena Callne, men han följde henne på twitter. Hennes förvåning var total när hon plötsligt såg hur han hade svarat: "Om du skriver texten, så skriver jag melodin (kanske)".

– Att han la till ordet "kanske" gjorde att jag faktiskt tog honom på allvar, berättar hon.

Peppad av att någon trodde att det skulle gå att göra musik av hennes rader bestämde hon sig för att skriva texten till en tänkt sång.

– Jag tyckte den var poetiskt tilltalande och bra skriven rytmiskt och sedan beskrev den Norrbotten på ett sätt som man inte så ofta ser, berättar Krister Hansén.

Han är född 1966 och utbildad i komposition vid musikhögskolorna i Malmö och i Piteå. Efter utbildningen har han varit verksam kompositör inom konstmusikområdet. Han har skrivit pianokonserter, stråkkvartetter, körstycken, kammarmusik och elektroakustisk musik. I Norrbotten har hans musik plockats upp av Norrbotten Neo, Norrbottens kammarorkester och Norrbottensteatern. Det mest spridda verket är stråkkvartetten "Laterna Magica" som getts ut på CD och spridits runt hela världen.

Han bad Lena Callne att förlänga texten, fördjupa karaktärerna och göra en berättelse av det så att det skulle bli som en medeltida ballad. Det gjorde hon.

Några månader senare fick hon ett nytt meddelande från Krister Hansén: "Goda nyheter jag har skrivit ett körverk för kvinnokör".

– Det kändes ju overkligt men fantastiskt, säger Lena Callne.

25 maj blir det uruppförande för körverket "Försommarnatten – en ballad från Norrbotten" med Gästrike-Hälsinge studentkör vid Uppsala universitet.

– Jag har inte skrivit något de senaste fyra åren på grund av många olika problem, så det var ett mycket viktigt steg för mig att få komponera det här verket, säger Krister Hansén, som nu har kommit igång på allvar igen och fortsätter skriva musik för Guatemalas musikhögskolas symfoniorkester samt körarrangemang till David Åhléns nya popskiva.

Lena Callne har fått se partituret, men kan inte läsa noter tillräckligt bra för att kunna förstå hur det låter, erkänner hon. Men hon har bokat biljetter till uruppförandet.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ulrika Vallgårda