Soteld stor brandrisk

Öppna lågor är alltid potentiellt farliga. Därför tycker många det är tryggare att elda i en kamin. Men det är en av de vanligaste orsakerna till bränder.

Brand2016-11-14 05:00

Många bränder är under året kopplat till spis eller soteld, alltså när sot och tjära samlas i en skorsten och sedan tar eld. Men Lars Petterson, som är sotarmästare i Luleå kommun, säger att det inte är där problemet ligger i december.

– Det är väldigt sällan eldstadsrelaterat. Det är de där rackarns ljusen som folk tar fram för mysbelysning, säger han.

När Lars Petterson besöker bostäder pratar han ofta med de boende om brandsäkerhet.

– Ser man någon halvdålig hantering, som lav mot ljusen eller en massa värmeljus överallt, så säger jag ju till om det. Och generellt har folk ganska bra koll och nästa gång jag kommer dit pratar de om all förändringar de har gjort. Det är kul att se, säger han.

Om skorstenen sotas regelbundet är risken för soteldar låg. Lars Petterson säger att soteldar inte bara dyker upp från ingenstans. Det tar lång tid för tjäran att fastna i sådan mängd som krävs för att skorstenen ska ta eld.

– Det är inget som sker på tio eller 20 brasor. Det tar lång tid, men sen självantänder beläggningen, säger han.

Tjära samlas i skorstenen när veden som bränns är för fuktig. Torr ved brinner mycket renare, men det tar väldigt lång tid för en vedklabb att torka. Det är också viktigt att se till att brasan har rätt mängd förbränningsluft. En soteld brinner väldigt varmt med temperaturer på över 1000 grader. Och när elden har brunnit ned ska sot och aska placeras i en plåthink med lock. Placera den på ett underlag som inte är brännbart.

– Det är lite inne att ha en eldstad i huset mest som en inredningsdetalj. Och då är det ju en högre risk för att elda fel, om man inte vet hur man ska göra, säger Lars Petterson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!