Höjda krav för att få göra lumpen

Marcus Fredman, Östersund, är en av drygt 10.000 personer, som fick göra lumpen 2006.
Han stormtrivs och tänker söka utlandstjänst till hösten.
Två av hans kompisar som ville göra lumpen fick inte.
- Trist, alla som vill borde få göra värnplikten.

BODEN2007-01-08 06:00
Marcus Fredman gör värnplikten vid spaningsplutonen vid ­
I 19 och har nyss kommit upp ur isvaken.
Norrbottens pansarbataljon avrundar höstens utbildning med isbad i Aldersjön. Sex isvakar har sågats upp och cirka 400 soldater kommer i omgångar att ta sig ett dopp. På sommaren brukar stranden fyllas av soltörstande och badsugna bodensare men den här iskalla decemberdagen är stranden full med huttrande värnpliktiga.

Avslutningen
De står prydligt uppradade på led och en och en får med ett rep om midjan gå fram till iskanten åtföljda av ett befäl. Sedan hoppar de i vaken, vänder sig om och sätter isdubbarna mot iskanten och anhåller om att få ta sig upp.
Därefter springer de upp på stranden och byter till torra kläder, i minus 18 grader.
Vinterbadet är avslutningen på en cirka 40 timmar lång vinterutbildning.
- Det känns bra så här efteråt, säger Marcus Fredman som bytt om till torra kläder och står och tittar på när kompisarna hoppar i isvaken.
- Det känns väldigt uppiggande, fortsätter han. Det blir lite som en chock när man hoppar i och det gäller att hitta andningen. Jag har badat isvak förut. Det gäller att ta det lugnt och inte bli stressad.
Han ryckte in i augusti och muckar i juni men kommer nog fortsätta inom försvaret.
- Jag har planer på att söka utlandstjänst.
Marcus Fredman tycker lumpen är en "grej som man ska göra här i livet."

Kraven höjs
Han har två kompisar som inte fått göra värnplikten.
- En av dem hade lite för dålig syn, och den andre skadade knät när han spelade fotboll. Det är trist. Alla som vill borde få göra lumpen.
När allt färre får göra värnplikten höjs kraven för att få rycka in.
Marcus Fredman tycker också det är fel att det gjorts så stora nedskärningar inom försvaret, särskilt nu när Sverige ska öka sina åtaganden internationellt.
- Samtidigt ska vi kunna försvara landet. Pengarna prioriteras fel. För mycket går till försvarsindustrin och för lite till utbildningen.
Tyck till:
<STRONG><A href="http://www.kuriren.nu/ForumRedir.asp?ArticleID=1388456&amp;CategoryID=2769&amp;ArticleOutputTemplateID=125&amp;ArticleStateID=2&amp;ParentID=">Tyck till om militärens inriktning här.</A></STRONG>
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om