Ett mandat till för vänsterpartiet

Det var med sorg i hjärtat som Bosse Strömbäck vaknade upp dagen efter valet. Samtidigt är han stolt över Bodenvänsterns val att tona ned valpropagandan och att det uppskattades av väljarna. Partiet går fram ett mandat i fullmäktige. - Det finns fortfarande mycket kvar att göra för Bodens bästa, säger Strömbäck.

BODEN2006-09-19 06:00
Redan på söndagskvällen uttryckte vänsterns gruppledare Bosse Strömbäck att ingen framgång i Boden kan mildra den sorg han känner inför maktskiftet på riksplanet.
- Jag har jobbat med ungdomar på Rosteriet i massor av år, arbetslösa ungdomar som har haft svårt att ta sig ut i arbetslivet.
Bosse Strömbäck konstaterar bedrövat att borgarnas politik kommer att försvåra för dessa ungdomar att få ordning på sina liv. Han säger att den ger uttryck för en människosyn som han inte orkar förstå.
Men resultatet i kommunfullmäktige, där vänsterpartiet går från sex mandat till sju enligt valresultatet, finner han intressant. Vänsterpartiet i Boden brukar gå sin egen väg. Så gjorde man också i valrörelsen, trots kritik från både distrikt och partiledning.
- Vi valde att respektera väljarna under valrörelsen, vi har inte haft bilder på politiker eller angripit andra partier. Vi har haft väldigt enkla annonser om vad vi står för. Vi är stolta och glada över att väljarna har valt oss här i Boden.

Medlemmarna ska säga sitt
På onsdag kväll hålls ett medlemsmöte. Där ska partiets medlemmar i Boden få säga sitt om hur man nu ska gå vidare efter valet. Det handlar om att diskutera möjliga vägar för vänstern i kommunpolitiken framöver. Det nuvarande alliansavtalet gäller fram till årsskiftet.
- Nu ska vi prata om hur vi jobbar vidare, men jag vill inte förekomma medlemmarna. De äger frågan, säger Bosse Strömbäck.
Han påpekar att valresultatet ger möjligheter till olika kombinationer för hur kommunen ska styras och att det inte går att utropa någon allians utifrån 2002 års valresultat.
- Nu är det nya förutsättningar som gäller, men det har varit en positiv atmosfär kring vår alliansförklaring. Den är en bra grund för fortsatta diskussioner.
Bosse Strömbäck säger att mandatfördelningen aldrig var något bekymmer när alliansen skulle fördela poster efter förra valet.
- Jag tror inte att moderaterna kommer att agera jätten Glufs- glufs nu heller, det vore otaktiskt av dem att göra det.

Del i framgången
Vidare ser Bosse Strömbäck samarbetet med vänsterpartiet som en del i moderaternas framgångsrecept i Boden.
- Om Olle Lindström hade valt att styra tillsammans med Anders Pettersson (kd, reds anm.) istället för vänstern och Bosse Strömbäck, då hade det säkert blivit en del privatiseringar. Då hade han inte fått de mandat han har i dag.
Det som nu efter valet kan benämnas som en Olle-effekt säger han sig ha varit väl förberedd på. Bosse Strömbäck har nämligen tittat på allianser i andra svenska kommuner och tendensen är tydlig: Det parti som kommunstyrelsens ordförande tillhör får ett uppsving.
- Det sa jag redan innan vi gick in i alliansen 2002. Men Olle har också gjort ett jättejobb. Han har varit ute och mött människor och han är en synnerligen trevlig person.

Tonar ner konflikt
Bosse Strömbäck är övertygad om att väljarna ser skillnaderna mellan de politiska partierna, trots alliansbildningar. Inga dörrar är stängda från vänsterpartiets sida när det gäller samarbete och han vill tona ned den påstådda konflikten mellan socialdemokraterna och vänsterpartiet i Boden.
- Den manliga maktstrukturen inom socialdemokraterna har vi inte speciellt lätt för att handskas med. Men det vore befängt att påstå att vi har något emot socialdemokraterna, värderingsmässigt ligger vi självklart närmare det partiet än and­ra.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om