Avtalen het fråga på s-mötet

Pensionsavtalen väcker intern ilska.
Det blev en het debatt på socialdemokraternas möte i måndags kväll.
- Nu ska det här redas ut. Rätt ska vara rätt, säger Anna-Karin Nylund (s).

BODEN2007-02-20 06:00
Socialdemokraterna Christian Lindgren och Hans Rolfs, tidigare heltidspolitiker inom kommunen, fick fyra samordningsfria basbelopp.
I samband med socialdemokraternas representantskapsmöte i måndags kväll försvarade de avtalen.
- Hans Rolfs och Christian Lindgren förklarade att den pensionsgrundande inkomsten beräknas för kalenderår och på den förtroendevaldes årsarvode, berättar Torbjörn Lidberg, gruppledare.

Redovisade
Han lämnade en rapport från den redovisning av personalchefen som han och de övriga gruppledarna fick i måndags förmiddag.
- Nu ska en jurist titta på det här.
Under mötet var det många som ställde frågor.
- Är ett fel begånget ska det rättas till av kommunen, men det är inte politikerna som förhandlar om och skriver under avtalen. Det är delegerat till personalchefen. Debatten i frågan är bra och jag har krävt att man nu måste fastställa hur det ska vara. I dag finns inget prisbasbelopp angivet. Varför har inte den styrande alliansen gjort det? Vill de att det ska vara förhandlingsbart hur mycket man ska ha i pension, säger Torbjörn Lidberg.

Kritik
Han upplever inte att det finns stor intern kritik i frågan.
Sven Lundberg, tidigare ordförande i arbetarekommun, har varit starkt kritisk till avtalen och han hävdar att det bara finns ett beslut som säger att de aktuella politikerna har rätt till ett prisbasbelopp. Inte fyra.
Han vill inte uttala sig om vad som sades mötet, men står fast i sin kritik.
- Det råder stor oreda på kommunen om vad som gäller. Både tjänstemän och politiker verkar inte veta vad som gäller. Jag tycker inte om när girigheten sprider ut sig, man ska vara rädd om skattemedel och vara återhållsam med sina egna intressen. Den här pensionsavtalen handlar om hisnande belopp, slutar Sven Lundberg.

Avvaktar
- Vi måste avvakta och när vi fått veta mer handla utifrån det. Rätt ska vara rätt. Jag blev lika chockad som alla andra när det här uppdagades och det är klart att många människor ställer frågor, säger Anna-Karin Nylund (s), ledamot i barn- och utbildningsnämnden.
På mötet väcktes inga krav på att Christian Lindgren eller Hans Rolfs skulle träda tillbaka från sina politiska uppdrag. Stämningen inom partiet är avvaktande. Nu väntar alla på juristens utlåtande.
<A href="http://www.kuriren.nu/GEN_Utmatning_Ettan.asp?CategoryID=2764&ArticleID=1439821&ArticleOutputTemplateID=125&ArticleStateID=2"><STRONG>Trodde beslutet var taget</STRONG>, Norrbottens-Kuriren 20 februari 2007</A><BR><BR><A href="http://www.kuriren.nu/GEN_Utmatning_Ettan.asp?ArticleID=1439806&CategoryID=2764&ArticleOutputTemplateID=125&ArticleStateID=2&ParentID="><STRONG>Svindlande pensioner</STRONG>, Norrbottens-Kuriren 20 februari 2007</A>
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om