Arena Boden börjar ta form

Uppvärmd fotbollsarena med 5.000 sittplatser, två inomhushallar och gångbro till Bodentravet. Nu börjar planerna för Peabs byggnadsprojekt Arena Boden ta form på allvar. Invigningen planeras till sommaren 2008. - Allt är klart, säger Lars Olofsson, vd för Asfaltbeläggningar.

BODEN2006-09-16 06:00
Kuriren har tidigare berättat om Peabs planer för det gamla Ing 3/AF 1-området som Peab förvärvade i somras. Företaget Asfaltbeläggningar, som ingår i Peab-koncernen, har uppdraget att utföra alla markarbeten. Peab ansvarar för byggnationerna.
- Det blir en sporthall och en uppvärmd fotbollsarena med konstgräs. Den kommer att kunna användas från februari till november, säger Lars Olofsson.
120 miljoner kronor beräknas bygget kosta. Starten planeras bli till våren, någon gång i april, uppskattar Lars Olofsson. Meningen är att ett fastighetsbolag han ännu inte vill avslöja namnet på ska ta över ägandet av anläggningen.
- Kommunen kommer att vara en stor hyresgäst, säger Lars Olofsson.
Driften av anläggningen ska skötas av ett särskilt driftbolag, där två stora föreningar har det största ansvaret. Lars Olofsson vill inte heller avslöja vilka föreningar det rör sig om. Arbetsnamnet på arenan är Arena Boden men enligt Lars Olofsson är tanken att något företag ska köpa in sig och sätta sitt namn på arenan, som exempelvis Coop Arena i Luleå.
Sporthallarna kommer att kunna användas för alla möjliga sportaktiviteter och själva arenan har andra användningsområden än bara fotboll.
- Bodentravet planerar en hästvecka i juni 2008, det hänger på att arenan är färdig då, säger Lars Olofsson.
En gångbro kommer att förena arenan med Bodentravet. I de två sporthallarna finns läktare som går att vika åt sidan. Då får man en stor hall, som lämpar sig för större evenemang och tävlingar, förklarar Lars Olofsson.
Olle Lindström (m) bekräftar att den styrande alliansen är positiv till byggandet av en arena, men han påpekar att politiska beslut måste fattas angående ett hyresavtal.
- Vi behöver sporthallar, det är stora problem för innebandyn, handbollen och gymnastiken. Det är alldeles nödvändigt och bråttom.
Olle Lindström menar att den arena som nu planeras är viktig även för andra ändamål än fotbollsmatcher.
- Vi behöver en arena för större musikfester, mässor och and­ra arrangemang. Det är oerhört positivt för Boden att vi får möjlighet till det här.
Kommunalrådet ser stora fördelar med att driften ska skötas av ett särskilt bolag, då får kommunen ingen kostnad för den.
- Vi kommer troligen att betala hyra enligt ett avtal för ganska lång tid framåt.
Hur kommunen ska finansiera denna kostnad är ännu inte beslutat, uppger Olle Lindström.
- Det får vi bedöma när vi fattar beslut. Men kommunens kostnader minskar väsentligt nu när vi sålt Storklinten och campingen till privata företag
BILDER SKICKADE VIA E-POST!
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om