Björnjakten avlyst i Norrbotten

Licensjaktskvoten har fyllts.

Björnjakten avlystes på tisdagen efter att den 34:e björnen fällts i Norrbottens län (Arkivbild).

Björnjakten avlystes på tisdagen efter att den 34:e björnen fällts i Norrbottens län (Arkivbild).

Foto: Pär Bäckström

Norrbotten2019-09-17 11:14

En björn fälldes i Jokkmokks kommun på tisdagsmorgonen. Det satte punkt för årets licensjakt på 34 björnar, meddelar Anna Danell Savela, rovdjurshandläggare vid länsstyrelsen.

– Nu är det slut på björnar. Inte helt, men årets kvot är fylld. Det har förflutit väldigt bra, har varit få påskjutningar och de har gått att reda ut, säger hon.

En av de fällda björnarna sköts i början av september efter att den attackerade en älgjägare utanför Vittangi.

– Den björnen är inrapporterad och räknas bland de övriga 34, säger Anna Danell Savela.

I år fördubblades licensjaktskvoten i Norrbotten jämfört med förra året, men ändå tog det bara tre dagar längre för de norrbottniska jägarna att skjuta fullt.

– Det gick väldigt fort i område 1 (Luleå, Piteå, Boden och Älvsbyn) och egentligen ganska fort även i område 2 (övriga länet nedanför odlingsgränsen) även om det var fler björnar i år. Nu i helgen fälldes sex björnar, säger Anna Danell Savela.

Det är oklart om storleken på björnstammen i Norrbotten ligger bakom att jakten gick så pass snabbt, även saker som jaktförhållandena spelar in. Björnbeståndet kommer att undersökas vidare, berättar Anna Danell Savela.

– Det blir spännande att se också hur det ser ut med björnobservationer från älgjaktslagen. Och vi gör en spillningsinventering som kommer under 2021, säger hon.

Karta: Jokkmokk
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!