Nybilsförsäljning når rekordnivå

I nästan tre år har nybilsförsäljningen ökat varje månad, enligt branschorganisationen Bil Sweden. Och det finns inga tecken på att trenden vänder.

Stort intresse. Det är glada dagar för bilförsäljare när många vill köpa en ny bil.

Stort intresse. Det är glada dagar för bilförsäljare när många vill köpa en ny bil.

Foto:

Bilar2016-10-08 05:00

Svenskarna köper fler och fler bilar. Enligt branschorganisationen Bil Sweden var september i år den 33:e månaden på rad som nybilsförsäljningen ökat.

–Många byter till en modernare bil. Folk märker att om de byter bort sin tio år gamla bil som drar en liter per mil och köper en ny bil så drar den kanske en halv liter per mil. Och en diesel kan dra 0,3 liter. Och de får en säkrare och roligare bil. Det blir en win-win-win-situation, säger Bertil Moldén som är vd på Bil Sweden.

Antalet nya bilar som säljs ökar över hela landet, i år har vagnparken med personbilar utökats med 9 procent. Norrbotten är inget undantag. Än så länge har antalet bilar i år ökat med 1,7 procent i hela länet. Stefan Magnusson är försäljningschef på Nordiska Bil i Luleå och han säger att de märker av den ökande trenden.

– Vi sålde nyligen 196 bilar på en vecka. Om man tittar bakåt tolv månader så är det väldigt likt mellan privatkunder och företag, de står för i princip hälften av köpen vardera, säger han.

Stefan Magnusson säger också att kunderna i Norrbotten också vill köpa en annan sorts bil i dag än förut.

– Förut sålde vi mycket mer av framhjulsdrivna bilar. Men nu vill man ha en större, fyrhjulsdriven och säkrare bil. Vi har aldrig haft så mycket kunder, säger han.

Elin Rånby är vd på Rondellens bil. Hon säger att de också märker av den ökande försäljningen av bilar. Framför allt ökar intresset för deras hybridbilar.

– Det är markant skillnad på försäljningen av våra hybridbilar och våra andra modeller. Många väljer att köpa nytt istället för begagnat. Fler och fler vill ha ett enkelt bilägande, det är inte så många som vill hålla på att meka med bilen själv, säger hon.

Kombinationen av ett historiskt lågt räntevärde och en ökning av den disponibla inkomsten är bakgrunden till det enorma intresset för att köpa en ny bil, tror Tomas Lejon som är vd på Nordiska Bil.

– Behovet finns. Att försäljningen sedan skulle öka 33 månader i rad hade nog däremot ingen förutspått, säger han.

Han sällar sig till skaran bilförsäljare som inte tror på någon nedgång på marknaden inom en snar framtid. För några år sedan såldes ungefär 275 000 bilar per år i Sverige, men Tomas Lejon tror att bilhandeln har hittat en högre nivå med i genomsnitt över 300 000 sålda bilar per år.

– Bilen är ett fortskaffningsmedel, precis som en buss. Men den är också en sorts frihet. Du kan åka ut till badstranden när du vill, det är lättare att ta sig ut till landsbygden. Och det är bilen som gör att hela Sverige kan leva. Utan bil blir det svårt att bo på små orter.

Fakta

I september registrerades 32 292 nya personbilar i Sverige. Det är en ökning med 8,9 procent från samma månad förra året. Det är också september månads näst högsta försäljningssiffra någonsin, förstaplatsen tillhör september 1974 då det blev en köprusch innan en momshöjning.

Källa: Bil Sweden

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!