Belgiska jättekaniner – receptet på revolution?

Charissa Martinkauppi menar att det inte är ovanligt att känna sig maktlös i dessa tider. Men lösningen på hela världens problem har kanske funnits framför oss hela tiden.

11 februari 2017 18:00

Vi sitter på café och jag beklagar mig över att jag inte kommer på vad jag ska skriva om när världen är ett sådant kaos. Det lätta blir helt plötsligt svårt. Men Trump, Putin och kriget i Syrien känns lite för tungt för den här lilla rutan. ”Belgiska jättekaniner!”, föreslår min vän på skämt och jag tar hennes förslag på fullaste allvar. Fånigt och borderline-bisarrt, men jag har en deadline att passa, så Wikipedia blir min nästa destination.

Jag kastar mig över artikeln och blir nästan salig i min verklighetsflykt - tills jag lär mig om hur den belgiska jättekaninen avlades fram av flamländska bönder på 1700-talet.

Genast går mina tankar till alla de sätt som människan påverkat naturen. Smältande havsisar, luftföroreningar, utrotade arter och späckhuggarna på Sea World.

Eländet tar aldrig slut och jag känner mig maktlös inför det. Det finns verkligen inget jag eller någon annan liten människa kan göra för att stoppa allt detta förfärliga.

Så efter att ha gråtit en skvätt tar jag ett djupt andetag och klickar mig fram till Netflix. ”Netflix & chill” botar allt! Förutom kriget i Syrien. Och nynazismen i Sverige. Och stängda gränser i USA. Och miljöförstöringar. Och… Verklighetsflykt och lathet är inte svaret. Eller?

Var det inte Astrid Lindgren som skulle ha sagt ”Vad är det för fel med lathet? Tänk om det blev krig och ingen gick dit?” Jag sneglar på de högar av arbete som lämnats ogjort på mitt skrivbord för att jag inte kunnat slita mig från någon bra eller halvbra serie. Plötsligt börjar ett annat scenario formas i mitt sinne: hur hade egentligen det amerikanska valet gått om Trump istället bara valt att stanna hemma och se alla säsonger av Lost? Hade Erdogan kunnat fängsla journalister om han fastnat framför ett avsnitt av GIRLS? Och hur hade världen sett ut om Daesh helt lagt ned sin verksamhet för att de inte fått nog av Downton Abbey?

Protestlistor och demonstrationer i all ära, men kanske ”Netflix & chill” är det ultimata pacifistiska massförstörelsevapnet? Det förhindrar hemska beslut, lugnar hatet och lurar undan girigheten. Har jag precis kommit på receptet för århundradets mest verksamma och fredliga revolution? Jag tror det.

Ut! Ut på gatorna! Skaffa ett Netflix-konto åt Putin och ett HBO åt Trump! Förklara storheten av House of Cards för Åkesson och Ekeroth! Om vi kan fastna framför skärmen kan väl dom! Eller inte. Kanske klickar vi ned Netflix, kattvideon eller vad nu det kan vara för en stund. Kanske skriver vi på ett par protestlistor istället, tar del i en demonstration eller skickar en slant till de organisationer som jobbar för en bättre värld. Kanske kommer vi på ännu bättre sätt att stoppa hatet. Gör uppror. Sedan får ni gärna ta en kort paus från er aktivism för att googla belgiska jättekaniner. Dem är jättesöta.

Veckans

plus: Att vi går mot ljusare tider

minus: Att vi går mot blaskigare tider

Krönika

Charissa Martinkauppi
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!