Tyska företaget hotar processa

Svensk-tyska BKM Scandinavia anser sig ha blivit behandlat på "chockerande" sätt. Men nidbilden av företagsetableringar i inlandskommuner är redan besannad.

Besked! Kommunalrådet Lotta Åman och Stina Johansson, näringslivsorganisationen i kommunen, ställde ultimatum mot företaget.

Besked! Kommunalrådet Lotta Åman och Stina Johansson, näringslivsorganisationen i kommunen, ställde ultimatum mot företaget.

Foto: Roland S Lundström

Arvidsjaur2015-06-10 18:10

Styrelsen för kommunägda Arvidsjaurs flygplats beslutade på onsdagen att begära hyresgästen BKM Scandinavia i konkurs.

Ansökan om konkurs lämnas till tingsrätten så fort Kronofogden verkställt det ersättningskrav flygplatsen har på företaget. Därefter blir det konkursförhandling i rätten.

– De skadar mer än de tillför. Vi anser inte att det är ett seriöst företag och därmed vill vi inte ha dem här. De ska inte kunna hoppa över till någon annan.

Så motiverar flygplatschefen Ralf Lundberg styrelsens beslut.

Det flygplatsbolaget riskerar är ett par hundra tusen kronor i förlorade hyresintäkter. Bolaget förlorar också intäkter på uthyrningen av inventarier, men har å andra sidan kvar dem, resonerar Lundberg.

Kommunförvaltningen och politiken hade innan dess gett bolagets företrädare, främst då vd Wolfgang van Deuverden, ett ultimatum.

– Jag har uppmanat honom att komma hit och svara på frågor om företagets utveckling och att ta hand om sin personal, sade Stina Johansson, vid kommunens näringslivsorganisation, till Kuriren häromdagen.

På onsdagskvällen kom ett brev via mejl från Wolfgang van Deuverden där han talar om "chockerande" upplevelser.

Han skriver att det fanns tillräcklig finansiering och att det vid prövningar getts OK för projektet.

Men samarbetspartnern har inte levt upp till den tekniska infrastruktur som utlovats. Det har hindrat företaget, som inte har ansvar för problem som visat sig.

Företaget var berett att förhandla om efterfinansiering men i det läget offentliggjordes uppgifter som skadat företaget. Det var detta som upplevts chockerande.

Nu tar företaget juridiskt sakkunniga till hjälp för att värja sig och för att klarlägga skadan.

Med tanke på allt detta kommer inte företaget att uttala sig offentligt.

Det står ingenting om reglering av skulder.

I årtionden har etableringar utifrån i små inlandskommuner i Norrland haft bilden över sig som lycksökare. Det har gällt allt ifrån tillverkning av bilfönsterrutor i Svappavaara till tillverkning av kinesiska strumpor i Överkalix och callcenters med kort livslängd.

En person kopplad till Arvidsjaurs kommun anser att fallet BKM Scandinavia, med löften på upp emot 60-100 jobb, drar olycka med sig.

Den nyss beskrivna nidbilden återupplivas och tynger arbetet för fler etableringar.

– Vi får fortsätta att jobba med företagsetableringar och jag hoppas att det inte blir surt efteråt, kommenterar kommunalrådet Lotta Åman.

Hon uppger att näringslivskontoret jobbat med företaget och att hon varit en person i bakgrunden.

– Vi ställde oss positiva till arbetstillfällena och etableringen av företaget. Det är olyckligt, som det blev. Det jag vet är att det är kollat och dubbelkollat och av vad jag vet har man inte sett något. Kommunen har varit behjälplig med företagets etablering, hur företaget sköter sig är inte vårt ansvar, säger Lotta Åman.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om