Missing People: Inga fynd efter Mikael

Under helgens sökning efter försvunne Mikael Simonsson deltog endast nio personer och inga fynd hittades. "Helst skulle vi se att det var betydligt fler på plats för att få ett bättre resultat", säger Martin Persson, Missing People Västerbotten södra.

Martin Persson, Missiong People Västerbotten södra var insatsledare i helgen.

Martin Persson, Missiong People Västerbotten södra var insatsledare i helgen.

Foto: Privat

Harads2020-08-13 05:00

Under helgens sökning i Notsel hade Persson åkt upp från Umeå som ansvarig operativ chef under sökinsatsen.

 – Vi försöker avlasta varandra så vi kan hålla ett sök i fall folk är sjuka, jobbar eller har semester. Är det för lite folk i ledningen går det inte att genomföra ett sök.

Han tycker att de som deltagit hittills gjort ett fantastiskt bra arbete.

 – Vi pratar om ett grymt stort sökområde med fruktansvärt svår terräng att gå i. Är vi så lite folk som tre frivilliga i lördags eller sex frivilliga i söndags så tar det lång tid. Det är inget att hymla med. Men i helgen var det strålande väder och kanske sista semesterdagen för många. Färre frivilliga är ett ganska naturligt beteende om man tittar rakt över hela Sverige när det gäller sökinsatser.

 – Vi har kvar ett riktigt tufft område där vi skulle behöva 20 personer för att kunna ta området på en dag. Helst skulle vi åtminstone se att det är tio personer på plats. Om 40 personer kommer då du fyra skallgångskedjor, säger Martin Persson.

 Vill Missing People att anhöriga ska delta i sökinsatsen?

 – Det finns inga regler, egentligen handlar det om sunt förnuft. Väldigt nära anhöriga ska egentligen inte vara med i något sökteam, speciellt när det gått en tid. De som söker kan hitta ett klädesplagg, en sko eller i värsta fall en kropp. Man måste vara beredd på allting, säger han.

Här söker frivilliga efter Mikael vid sjön i närheten av stugan i Notsel.
Här söker frivilliga efter Mikael vid sjön i närheten av stugan i Notsel.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!