Länets häkte proppfullt: "Det är problem, måste lösas"

Häktena i hela polisregion Nord är fulla, och de häktade tvingas sitta tillsammans för att det ska få plats. Samtidigt riskerar man att behöva ta emot gripna från insatsen Trojan Shield där 155 personer greps. "Vi har jättefullt, det är problem", säger Janne Wallin, kriminalvårdschef i Norrbotten.

Just nu är häktet i Luleå överfullt.

Just nu är häktet i Luleå överfullt.

Foto: Mattias Larsson.

Norrbotten2021-06-11 12:25

Länets häkte är fyllt till brädden för tillfället. Samtliga platser är tillsatta och skulle de som för tillfället sitter anhållna häktas kommer man att behöva dubbelbelägga olika platser, berättar kriminalvårdschefen Janne Wallin.

– Vi hade fram till årsskiftet 30 platser, sen har vi byggt till fyra platser och så har vi lite dubbelbeläggningar, så i dagsläget sitter 36 stycken häktade och ytterligare en på väg in. Dessutom är fem anhållna så risken är att det behövs ta emot fem ytterligare.

– Det blir tufft, men vi måste lösa det.

Situationen ska dessutom vara den liknande i resten av norra Sverige och i stort sett hela landet. 

– I regionen konverterade vi om 21 anstaltsplatser till häktesplatser som precis har öppnat, men de är också fullbelagda. Och man ligger på en snittbeläggning på bortåt 110 procent på anstaltsplatser i Sverige.

Redan nu har man dubbelbelagt tre häktade, och frågan är i hur många fler fall det kan bli aktuellt, då det krävs åklagarbeslut baserat på brottets art innan en sådan åtgärd kan utföras. 

– Kan man inte dubbelbelägga blir det besöksrum och andra utrymmen som man belägger. Sen finns det en regional häktessamordning, men det är väldigt fullt överallt.

Det är sedan tidigare planerat att placera tillfälliga bostadsmoduler i Luleå och Haparanda, men även runt om i landet i anslutning till häkten och anstalter för att öppna upp fler platser. 

– Det är stort behov att skapa nya platser, och det försöker Kriminalvården göra på kort och lång sikt.

– Kriminalvården jobbar febrilt med att försöka lösa överbelastningen.

Nyligen gjorde polisen ett av de största tillslagen hittills mot organiserad brottslighet, där 155 personer greps. Trots att häktet i Norrbotten är överfyllt vågar inte Janne Wallin utesluta att det kan bli aktuellt att ta emot personer från insatsen.

– Det beror hur överfullt det är på andra ställen. Men det är klart, de ska ut, och då kan det behövas ett ännu större pysslande.

Kan det bli så att häktade inte har någonstans att vara?

– Hittills har Kriminalvården tagit emot alla som är häktade, något annat alternativ finns inte. Man försöker lösa det så gott det går.

Jan Wallin, kriminalvårdschef i Norrbotten berättar om stora problem på häktet.
Jan Wallin, kriminalvårdschef i Norrbotten berättar om stora problem på häktet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!