Dödsfallet förändrade livet: "Traumatiskt"

Ur hennes livs första kris lärde sig Janinne Sandström Oja att våga lita till sin övertygelse. Nu kommer resultatet i form av Norra Revirets debut.

4 december 2018 17:00

Under onsdagen släpper Norra reviret sin första EP, "Driver", sångaren och textförfattaren Janinne Sandström Oja berättar hur synen på döden satt sin prägel på skivan.

– Det är en väldigt stor del av att leva men i vår kultur tar vi inte hänsyn till det. Vi tycker att det är fult och hemskt att bli gammal medan de i andra kulturer inte ens gräver ner sina döda. De plockar fram dem då och då och har kalas (skratt).

Själv säger hon att hon inte förstått det förrän för sex år sedan när hon, som 21-åring, var med när hennes morfar plötsligt gick bort.

– Han hade varit en stor trygghet i mitt liv och funnits där för mig och min bror när vi var små. Det var svårt, säger hon.

– Det kom så plötsligt och ingen hade trott det på förhand. Vi var där när det hände, så det var jävligt traumatiskt, och så fort det kan vända alltihop. Men så är det ju – det händer varje dag att saker går helt åt helvete.

LÄS MER: "Vi anses vara dryga och sura"

Hur hanterade du det?

– Jag gjorde nog det inte så bra, det tog väldigt hårt på mig och blev min första riktiga kris, säger hon.

Men det visade sig att upplevelserna kring sorgen fick henne att våga starta Norra Reviret och skriva sina egna texter.

– Ja, jag har lärt mig att värdera vad som är viktigt på ett annat sätt. Man ska bara försöka göra det som känns viktigt för en själv i livet, det som ger en mening, säger Sandström Oja.

Som att skriva texter?

– Ja, jag har varit väldigt blyg i hela mitt liv och tre år tidigare hade jag inte startat det här bandet och kollat om de ville spela med mig. Jag hade skitit i det och inte tagit det på allvar. Det får vara jobbigt, men det kommer vara värt det.

Hur känns det i dag?

– Det känns jättebra, allt går rätt. Det händer mycket bra saker.

Tre år efter att bandet bildades kommer EP:n "Driver" och på torsdag spelar Norra Reviret tillsammans med Nord & Syd på en gemensam releasefest i Stockholm.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Magnus Tosser