De uppträder i parken på Pride

Förra sommaren skapade Lill-Babs publiksuccé i Stadsparken. Årets dragplåster får vänta in pengarna från Luleå kommun.

23 april 2018 17:18

Inför förra årets Luleå Pride hade arrangörerna satsat på att skapa en ny kostym för festivalen. Stora delar av programmet bantades bort och större energi lades på stora och breda musikakter i form av Lill-Babs och Peg Parnevik, vilket gav publikrekord i Stadsparken. Konceptet följer samma ramar 2018 men någon stor stjärna har inte bokats ännu.

KRÖNIKA: "Ett stort skrikande frågetecken"

Till kommande festival är så här långt bara hiphopduon Lash bokade som underhållning i samband med prideparaden. Med sina 2 500 följare på Instagram har de en bit kvar till Lill-Babs popularitet .

– Det var en bredare bokning, det här är däremot en väldigt passande bokning för Pride och för Luleå Pride, säger projektledare Joakim Hackström Larsson.

– Det är en bokning som står för mycket av våra värden, de utger sig för att deras musik är en stridsförklaring mot de invana könsrollerna och den heterosexuella spelplanen. Vilket också är syftet till varför vi finns.

Förrutom Lash är tidigare Pride-deltagarna Hampus Carlsson och These Heavy clouds bokade, som underhållning på Bistro Norrlands lördagsklubb, medan Mandy Rich och Loving Embers kommer stå på scenen i Stadsparken.

Men de breda akterna lyser med sin frånvaro, fyra större namn är på kroken – men pengar saknas. Eftersom Luleå Kommun inte beviljat stödet Pride ansökt om ännu kan inga kontrakt skrivas under.

– Just i dag är vi lite sena med våra ekonomiska medel, vi väntar på några beslut ännu. Så fort de är klara kommer det dyka upp fler namn, säger Hackström Larsson.

LÄS MER: Peg Parnevik i Luleyo: "En ära"

Blir det bredare och dyrare bokningar?

– Vi hoppas på det.

Kan du säga något om artisterna ni har på gång?

– Det är välkända svenska namn som folk känner till, med en tydlig HBTQ-anknytning. Förra året var Peg Parnevik bokad tidigt, precis som Lash i år, och Lill-Babs var en sådan vi fick in sent. Så allt kan fortfarande hända, säger projektledaren.

LÄS MER: Lyrisk Lill-Babs efter showen: "Det är inte klokt"

När tror du att ni kan få pengarna ni ansökt om?

– Jag har inte fått några besked om det ännu

Frustrerande?

– Nej, faktiskt inte. Vi uppnår vårt syfte oavsett. Om vi får in alla medel vi ansöker om kan vi göra festivalen på ett visst sätt genom att boka stora namn och fler namn. Men Luleå Pride blir av oavsett och det blir nog toppen.

Även om de större bokningarna blir av har arrangörernas fokus flyttats från scenerna och förhoppningen är att skapa fler aktiviteter i Stadsparken och dessutom starta en ungdomsklubb på Ebeneser under lördagen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Magnus Tosser