– Det var ett roligt sätt att möta ungdomarna på, säger Karin Vannar, som sitter i kommunstyrelsen för Samernas Väl. Det blir lite automatiskt så att fokus hamnar på till exempel jobben, bostäder, eller gruvor inför valet, men många yngre är också engagerade i samhället och det är viktigt för oss politiker att lyssna på vad de vill säga.

Karin Vannar var en av tjugotalet politiker och kommunala tjänstemän som samlades på Östra skolan i Jokkmokk under dagen. Syftet var att tillsammans med eleverna lägga grunden för ett ungdomsråd, som är tänkt att bildas i kommunen efter ett inkommet medborgarförslag.

– Det känns bra att det äntligen är på gång, det har vi saknat länge i Jokkmokk. Det är svårt för oss att veta om vi gör rätt satsningar om vi inte vet vad de vill, så det är viktigt med ungdomsinflytande, säger Karin Vannar.

Artikelbild

| Vattenkrig. Politiker och tjänstemän från Jokkmokks kommun fick möta ungdomarna på Östra skolan under lite mer avdramatiserade former.

Rådet är tänkt att fungera som en plattform för unga att kunna göra sina röster hörda, och motsvarigheter finns redan i Boden, Haparanda och Gällivare.

– Det är ganska många unga som flyttar från Norrbotten, och jag tror att det är större chans att de blir kvar eller flyttar tillbaka om man kan känna att man blir lyssnad på, säger Sofie Skalstad från organisationen Nytänk, som arrangerade mötet i Jokkmokk.

Under dagen diskuterade eleverna med de kommunala företrädarna om hur ungdomsrådets verksamhet ska fungera. Innan dess hade de dock redan mötts i en femkampstävling, som avslutades med ett vattenkrig.

– Vi har erfarenhet av att många kan tycka det är lite läskigt att prata med politiker, så vi tänkte att det kunde vara bra att lägga titlar och roller på hyllan ett tag. Det blir lite mer avdramatiserat då, säger Sofie Skalstad.