Den 600 meter långa bron mellan Övertorneå och Aavasaksa i Ylitornio kommun har klätts i en ny ljusdesign. På måndagseftermiddagen var det invigning och ett par hundra personer kom till de båda brofästena för att följa tändningen av den nya belysningen.

– Bron syns så tydligt, att ha en bra belysning är välkomnande för besökare och knyter ihop våra kommuner och länder på ett nytt och bättre sätt än tidigare, säger Roland Kemppainen, avgående kommunalråd i Övertorneå.

Belysningen av bron är början till ett nytt gestaltningsprogram som kommunen har tagit fram för att skapa en mer attraktiv kommun. Bland annat upprustning av gator, byggande av bredband, röjning av sly, ny skyltning, målning och belysning av hus och fasader ingår i gestaltningsprogrammet.

Artikelbild

– Vi börjar med att belysa bron och säger att det här är starten på att göra ett mer attraktivt samhälle, säger Roland Kemppainen.

Han medverkade vid invigningen tillsammans med bland andra Tapani Melaluoto, kommunchef i Ylitornio kommun, Stefan Ericsson, Trafikverket och Jan Forsmark, ljusdesignern bakom projektet.

Under invigningen bjöds det på fyrverkerier, musik, tal och såklart tändning av det nya ljuset.

Kostnaden för projektet är totalt 1,3 miljoner kronor. Trafikverket har satsat 700 000 kronor och Övertorneå och Ylitornio kommuner har gått in med 300 000 kronor var.