Butiken Renprodukter i Sollentuna utanför Stockholm har funnits i 35 år. Nu öppnar butiken på nytt, i nya lokaler och med nya ägare.

En av delägarna är Nils Torbjörn Nutti, renskötaren från Jukkasjärvi som äger aktivitetsföretaget Nutti Sámi Siida.

– Vi flyttar en liten bit av Sápmi till Stockholm och förhoppningsvis lockar vi även fler turister upp till Jukkasjärvi för att uppleva den verkliga kulturen, säger Nils Torbjörn Nutti.

Renprodukter är en butik som framför allt säljer renkött, men även annan vildfångad mat från svenska Sápmi, som till exempel löjrom, ripor, tjädrar, orrar, öringar och rödingar. De har även ett litet café där det bjuds på samiska smaker.

Affären har i sommar haft stängt för att renovera sina nya lokaler och de har även bytt ägare. De nya ägarna satsar bland annat på catering med samiska smaker och på att specialisera sig ännu mer på det de redan säljer.

– Alla produkter kommer från svenska Sápmi och det skapar en närhet som lockar många kunder, säger Marja Ek, ny delägare.

De är den enda butiken i Stockholm i sin sort och deras produkter är därför efterfrågade.

– När man söker på renkött i Stockholm är det den enda butik som kommer upp och på så sätt är det många som hittar butiken. Sedan sprids den när kunderna pratar om den eftersom att det är en ovanlig butik i Stockholmstrakterna, säger Marja Ek.