Barberaren rakar farbröder gratis

För tredje året i rad förflyttar barberaren Sweeney Todd, eller Christer Engberg, sin verksamhet till ett äldreboende. Där rakar han farbröder helt gratis för en dag.

21 september 2019 07:00

En dag per år besöker Christer Engberg, känd som barberaren Sweeney Todd på Lyxx i Luleå och Piteå, ett äldreboende i länet.

– Jag tycker det är fruktansvärt roligt. Jag gör det för att på något sätt betala igen till den äldre generationen för att jag har det bra. Jag känner att de kan få något i gengäld av mig.

Hur kom du på idén?

– Jag kom på det för fyra år sedan när jag rakade en anställd på ett äldreboende, som sa “åh vad skönt det här var, tänk om gamlingarna jag jobbar med kunde få vara med om det här”. Då slog det mig, varför skulle jag inte kunna ta en dag om året då jag åker ut och tar hand om gamla människor. Det har varit så givande och roligt, jag har fått så mycket kärlek av gubbarna så det är inte sant, säger Christer Engberg.

– Det är tredje året i rad som jag har gör det här, och det är en tradition som jag ska hålla på med till jag lägger av.

Vad säger farbröderna som du rakar?

– Det har varit kramar, tårar och att hålla handen. Vi pratar gamla minnen, för det här väcker minnen. Jag är en klassisk barberare som jobbar på det gamla sättet, iförd vit skjorta och fluga och är välkammad. Någon kan säga att de kommer ihåg när de följde pappa till barberarsalongen varje torsdag. Även dofterna väcker minnen till liv. Sedan är det en närhet, att jag tar i dem, att få prata med en annan man ostört och länge.

Vad brukar du känna efter den här dagen?

– Jag brukar vara väldigt glad och ledsen samtidigt. Ibland kan jag vara ledsen för att jag känner att vi försummar de gamla. Sedan är jag glad för att de ger en sådan enorm kärlek. En farbror ville kramas hela tiden, säger Christer Engberg och skrattar:

– Man skapar en speciell kontakt när man är nära och tar i kunden. Jag tror att man glömmer att vi män vill vara välrakade och ha ett snyggt skägg, det är kanske inte så ofta personalen hinner med det. När de är färdiga och rena, och tittar sig själva i spegeln, det är en fin stund.

Har du bestämt vilket äldreboende det blir i år?

– Nej det är inte helt klart. Nu anmäler sig äldreboendena, och det finns fortfarande chans att tipsa mig.

Christer Engberg hoppas även att fler skulle vilja haka på idén.

– Tänk om alla som håller på med sådant här, frisörer och annat, gjorde en dag på ett äldreboende. Känslan och det man får uppleva kan man inte mäta i pengar. Jag gör det helt gratis, men den dagen är rena förtjänsten.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Elin Emborg