Bryt tystnaden om Israel/Palestina!

Leif Mettävainio, Luleå, aktiv i Socialdemokrater för tro och solidaritet, skriver regelbundet i NSD.

Leif Mettävainio, Luleå, aktiv i Socialdemokrater för tro och solidaritet, skriver regelbundet i NSD.

Leif Mettävainio, Luleå, aktiv i Socialdemokrater för tro och solidaritet, skriver regelbundet i NSD.

Foto: Privat

Krönika2019-11-13 03:27
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den höga muren håller folken åtskilda från varandra. Det är inte Trumps våta dröm utan den enorma mur som rests och hindrar palestinier att nå omvärlden och försvårar för dem att ta sig till arbete och utbildning samt att bo på sin egen mark som ockuperats av staten Israel. Jag har sett muren med egna ögon, det hela är bisarrt!

Jag kom nyligen hem från en resa i det heliga landet med syfte att på plats se hur svenskt bistånd når ut till behövande samt hur den humanitära situationen ser ut på Västbanken i Palestina. Muren, soldaterna och vägspärrar s k checkpoints gör livet till ett helvete för de som bor där.

Jag träffar politiker i Jerusalem som inte tar ord som palestinier i sin mun utan kallar alla palestinier för terrorister. Med sådana ingångar i ett samtal är man långt från att överhuvudtaget prova tanken om fred. Det har hållit på sedan 1967. Människor dör och lemlästas i ett meningslöst krig. 

Kan det bli värre? Ja, jag tror det kan bli värre om inte omvärlden och alla som engagerar sig för fred gör det med full kraft och får med sig fler i kampen för fred, folk- och mänskliga rättigheter. Det gick i Sydafrika och måste gå i Israel/Palestinakonflikten. Trycket mot Sydafrika från omvärlden blev så kraftfullt att apartheidregimen tvingades ge sig. Resten är historia.

I Hebron träffar jag en man som visar film i sin dator. En ung palestinier ligger på gatan. En soldat skjuter mannen i huvudet. Pang! Blodet forcerar och färgar asfalten röd. En stund senare promenerar jag med en grupp längs gatorna i Hebron, samma gator som i det hemska filmklippet. 

Vi ser blockerade vägar, nerlagda butiker och övergivna hus. En spökstad. Den militära närvaron är påtaglig med cirka tusen soldater som skyddar bosättarna. Palestinierna är hårt bevakade. På det slitna husets tak står en israelisk soldat med skarpladdat gevär. Han tittar ner på mig. Jag zoomar in hans ansikte, det stöddiga anletsdraget talar sitt språk.

Israel/Palestinakonflikten handlar inte om religion eller vilken gud som styr. Det handlar om landområden, pengar och makt. Glöm allt annat.

Varför är det så tyst i och från Sverige? Högern i Sveriges riksdag har en ny agenda. De vill minska biståndet och ifrågasätter delar av FN-systemet. Köp inte deras snack! Sveriges röst ska höras, med ett starkt EU. Fler måste engagera sig i kampen för fred i Israel/Palestina.

Tack för ordet!