Dj inför rätta för uppvigling i Hongkong

En dj och demokratiaktivist ställdes inför rätta i Hongkong under torsdagen.

Hongkongs shoppingdistrikt med flaggor från Kina och Hongkong på den 24:e årsdagen för överlämnandet till Kina, den 27:e juni 2021. Arkivbild.

Hongkongs shoppingdistrikt med flaggor från Kina och Hongkong på den 24:e årsdagen för överlämnandet till Kina, den 27:e juni 2021. Arkivbild.

Foto: Vincent Yu/AP

Hongkong2021-07-31 10:14

Rättegången blir den första i landet som använder lagen om "uppvigling" sedan Hongkong överlämnades till Kina 1997.

Lagen togs i bruk under Storbritanniens kolonialtid 1938 och har länge betraktats som utdaterad, men har på senare tid börjat användas av den nya säkerhetspolisen mot dissidenter i Hongkong. Lagen är separat från Hongkongs nya säkerhetslag som nyligen användes för att döma en aktivist till nio års fängelse.

Tam Tak-chi, 48, är mer känd under sitt dj-namn "Fast beat" och står åtalad på åtta punkter för uppvigling, samt för olaglig sammankomst och förargelseväckande beteende.

Tam Tak-chi ska ha använt slogans som "Befria Hongkong, vår tids revolution", "Korrupt polis, hela er familj hamnar i helvetet" och "Ned med Kinas kommunistparti".

Rättegången kommer att bli betydelsefull för att bestämma vilka fraser och åsikter som nu kommer att vara olagliga. Förra veckan greps även ett antal aktivister för att ha skrivit barnböcker med pro-demokratiska budskap.

Uppvigling kan ge upp till två års fängelse.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!