90-åring jubilerade med sång

Musik till Guds ära och som rekreation för själen, så uttryckte Johann Sebastian Bach syftet med musik. Det uttrycket genomsyrade förra helgen när Överkalix kyrkokör firade 90 år, med både jublande sprudlande toner och vilsamma stycken.

JUBILEUMSKÖREN. Kören bestod av sångare från Överkalix kyrkokör och Arctic Voices från Luleå.

JUBILEUMSKÖREN. Kören bestod av sångare från Överkalix kyrkokör och Arctic Voices från Luleå.

Foto: Privat

Överkalix2012-10-17 06:00

Överkalix sångkör, som den hette 1922, bildades av vikarierande komminister Arvid Nordin. Förutom sång i hembygden var kören med vid starten av Sveriges körförbund på Stockholms Stadion 1925.

Nuvarande kyrkokör medverkar vid ett 20-tal tillfällen under året, olika gudstjänster och konserter. Troget samlas sångarna för repetitioner varje onsdagkväll. Alla åldrar träffas - sångarna är mellan 22 och 78 år. Några har varit med sedan 1960-talet.

Sång i alla väder
- Körsångare är ett tappert och troget släkte. På kyndelsmässodagen när vi skulle sjunga visade termometern på minus 37,5. Men nog sjöng vi, säger Anna-Maria Östlund, församlingens kantor och körledare.

Förutom engagemang inom Överkalix församling är kören ibland med på kyrkosångförbundets riks- och stiftsfester. På 1940-talet reste kören till Östersund, och det berättas att repetitionerna var mycket viktiga inför detta - ett system med böter för ogiltig frånvaro infördes.

På jubileumskonserten på tacksägelsedagen brast kören ut i kraftfyllda och jublande Rejoice in the Lord always.

Solistframträdande
Efter några pärlor ur körens mångåriga repertoar avrundades kvällen så med den förtätade stämningen i Förklädd Gud, med Robert Pauker vid orgeln, samt Katarina Molander Sandberg och Lennart Johansson som solister. Vid jubiléet, liksom några gånger tidigare, har kören samarbetat med Arctic Voices från Luleå.

- Det är underbart att få vara med och sjunga, och dela budskapet och glädjen i musiken med alla som kommer till kyrkan säger Siv Larsson, som tidigare vikarierat som körledare men som nu sjunger i altstämman och ackompanjerar
ibland.

Det har varit mycket jobb inför jubileumshelgen, men nu tar körsångarna lite ledigt - i alla fall en onsdagkväll. Sen blir det fortsatta repetitioner inför allhelgonahelgen, advent och jul.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om