Minnesord: Kirsti Rinander

Kirsti Rinander

Kirsti Rinander.

Kirsti Rinander.

Foto: Privat

Minnesord2020-10-13 09:30

Kirsti Rinander, född Wanhainen, Luleå, avled den 7 oktober 2020 i en ålder av 96 år. Hon efterlämnar barnen Karin, Hans, Nils och Barbro med familjer.

Vår mor föddes den 11 juli 1924, som yngsta barn till jordbrukskonsulenten Walde Lorenz Wanhainen och lärarinnan Helny Wanhainen, född Paavo. Kirsti föddes i Bromska villan, Karungi, där familjen Wanhainen då tillbringade somrarna. Från det Kirsti var åtta år var hon varje sommar hos sina mostrar och kusiner i Kukkola och hon berättade ofta om sina minnen från den tiden.

Gamla Västra skolan i Luleå blev Kirstis första skola, helt nära hemmet på Fabriksgatan vid fängelset, Oskarsvarv. 1943 avlade hon studentexamen vid Luleå högre allmänna läroverk. Därefter studerade hon först vid Uppsala universitet och sedan vid seminariet i Umeå. På Norrlands nation i Uppsala träffade hon en stilig läkarstudent som också visade sig vara från Luleå. Det var Bo Rinander som kom att bli hennes make och vår pappa. Bröllopet stod i Luleå domkyrka 1947 och de var gifta i 60 år fram till att Bo avled 2007.

Som nybliven folkskollärarinna hade hon tjänst i småskolan i Korpikylä, innan familjen snabbt växte. Under många år var Kirsti den som tog hand om hem och familj och var ett stort stöd till sin make som ständigt var i tjänst som läkare i Luleå. Mor var en skicklig pianist och det musicerades mycket i hemmet.

När barnen blivit större bestämde sig Kirsti för att komplettera sin utbildning och läste till adjunkt i religionskunskap och historia vid Uppsala universitet. Därefter arbetade hon på Robertsviksskolan och sedan fram till pensioneringen 1989, på Tunaskolan.

Kirsti var en engagerad och drivande föreningsmänniska och under några år även aktiv i politiken. Hon representerade Folkpartiet i landstingsfullmäktige och satt i Norrbottens museums styrelse i slutet av sjuttiotalet. Under åren 1978–1994 var hon ordförande i Luleå Fruntimmersförening och sedermera hedersmedlem. Hon var även aktiv i Luleå Husmodersförening under många år. Med sitt starka engagemang och intresse för hembygden var Kirsti en av de drivande krafterna bakom bildandet av Luleå Hembygdsförening 1984 och restaureringen av Rödlundska gården som blev föreningens hemvist. Kirsti var hembygdsföreningens ordförande 1992–1995 och tilldelades 1995 Sveriges Hembygdsförbunds hedersnål med lagerkrans. Hon bidrog bland annat till att starta stadsvandringar, studiecirklar och till flera utställningar.

Kirsti fann stort nöje i att berätta, såväl från katedern som i olika publikationer exempelvis flera årgångar av Norrbottens museums årsbok och Stadsarkivets årsbok. Ofta berättade hon sina minnen från uppväxten i Luleå och gärna om sin mor och andra kvinnor som betytt mycket för föreningsliv och samhällsutveckling i staden. Med sina ord och sin person blev hon också själv en förebild och inspiration för oss i familjen och andra som hon mött under sitt långa, aktiva liv.

Vår mor förblev Luleåbo under hela sitt liv. Från 1961 bodde hon och familjen på Lulsundet vid Lulsundskanalen. De sista åren bodde Kirsti på Kallkällans äldreboende där hon trivdes mycket bra och fick en varm och god omsorg.

Barnen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!