Länets ende kravmjölksbonde får pris

Ute i världen finns många förkämpar för miljön men också på det lokala planet verkar de som gör skillnad. Lantbrukaren Nils-Olof Rehnman från Ale utanför Luleå är en sådan person. I tio års tid har han arbetat för att få fram kravmjölk och lyckats. Sedan fem år tillbaka finns hans mjölk i handeln och så sent som för ett par veckor sedan har såväl Luleå kommun som landstinget beslutat sig för att köpa in mjölken i sina verksamheter. I måndags fick Rehnman miljöpartiet de gröna i Luleås miljöpris.

LULEÅ2006-06-07 06:00
Det är i år 20 år sedan som priset instiftades. Ett pris som delas ut på världsmiljödagen den 5 juni och som syftar till att uppmärksamma den lilla människans miljöarbete. Tanken är att belöna enskilda personer med ekologisk insikt och stor initiativrikedom. Och i år föll valet på en envis bonde som målmedvetet styrt mot en miljövänlig verksamhet på sin gård där det finns 40 mjölkkor som varje år producerar cirka 350.000 liter mjölk.
- Det här var ju lite onödigt, säger Nils-Olof Rehnman om prisceremonin, men säger det med glimten i ögat.

Köper in mjölken
Han är länets hittills ende kravmjölksbonde och har redan för två år sedan fått mottaga Luleå kommuns miljöpris för sitt miljöarbete.
Han gillar inte att vara i rampljuset, även om det nu är för en god miljösak. Men erkännandet värmer och att kommun och landsting köper in hans miljöprodukt känns som ett erkännande.
- Det här startade för cirka tio år sedan då EU uppmuntrade detta med bidrag och jag startade med anpassning av växtodlingen, sedan på djursidan, säger Nils-Olof Rehnman som nu sneglar lite försiktigt mot energianvändningen.
Han vet också att han har efterföljare som nu startar kravmjölksproduktion.
- Jo, i Kalix vet jag att det är på gång bland annat, säger han.
Det är bara här i Norrbotten som det råder ebb på kravmjölksbönder, söderöver är det här vanligt förekommande, förklarar han.

Djuren ska vara ute mer
Att ha frigjort sig från kemikalieanvändning har inneburit lite mera mekaniska arbetsinsatser och kraven på djurhållningen skiljer sig från de i konventionell mjölkproduktion.
- Djuren ska vara ute mycket mera än annars och de ska ha större utrymme inomhus, men jag har byggt ut och anpassat, säger Nils-Olof Rehnman som tycker att merarbetet inte är något problem.
Vid prisceremonin överlämnade Annika Eriksson för miljöpartiet över en vacker litografi av konstnären Anna Toresdotter med lantligt motiv och vidare diplom samt 1.000 kronor. Och pristagaren fick också njuta av en härligt grön tårta i Hägnans sköna miljö.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om