Gode män hos SPF Kiruna

Kiruna2019-11-11 06:00

Två handläggare, Margareta Lejon och Annica Lövgren, från Kiruna kommuns Överförmyndarnämnd besökte SPF Kiruna och berättade om sin verksamhet med Gode män/Förvaltare.

God man/Förvaltare hjälper personer med att bevaka sin rätt, förvalta sin egendom och sörja för personens väl och ve. Länsstyrelsen utövar tillsyn över verksamheten.

Vem kan bli God man/Förvaltare? En rättrådig, erfaren och i övrigt lämplig man eller kvinna som är myndig! Den sökande får välja God man som utreds och godkänns av Överförmyndarnämnden. Hur får man då en God man? Händelsekedjan består av ansökan, yttrande, åtagande och beslut av Tingsrätten.

Vad säger lagen om God mans/Förvaltarens uppdrag? De skall omsorgsfullt fullgöra sina skyldigheter och alltid handla på det sätt som bäst gagnar den enskilde.

Information om Behörighet för anhöriga vid bankaffärer och Framtidsfullmakter utgivna av Svenska Bankföreningen, lämnades med hänvisning till respektive bank.

Mötet avslutades med ett stort tack till Margareta Lejon och Annica Lövgren som gav en god inblick i en mycket viktig samhällsfunktion på ett pedagogiskt sätt.

Och sedan återstod sedvanligt goda smörgåsar till kaffet och ett uppskattat lotteri.

Föreningar

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om